Az ananász az egyik olyan trópusi gyümölcs, amelyet alapvetően szinte mindenki szeret, de mégsem része a mindennapi étkezésünknek, pedig számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes időnként beiktatnunk az étrendünkbe.
A Közép-Amerikai indiánok már Kolombusz megérkezése előtt is fogyasztották az ananászt. Európába az Újvilág felfedezése után került át és főleg a spanyol illetve a francia udvarban vált igen népszerűvé. A XIX. századtól egyre több helyen is elkezdték az ananász üvegházas termelését, így vált egyre több ember számára elérhetővé ez a gyümölcs.
Gyulladáscsökkentő
Kevesen tudjuk, de az ananász levelének gyulladáscsökkentő hatása is van. Bár mi itthon levágjuk és eldobjuk, de Dél-Amerikában és a Fülöp szigeteken is használják sebgyógyításhoz, gyulladások és ödémák kezeléséhez. De akár a hasmenéses betegségek ellen is használhatjuk az ananászt. Ha az ananász darabokat megsózod és raksz rá némi chilit, akkor a felfújódás és a hasmenés ellen is alkalmazható.
Tisztítókúra
Az ananászt sokan használják a tisztítókúra részeként. Ugyanis emésztést gyorsító hatással rendelkezik és csökkenti a vér savtartalmát is. De akár a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, ugyanis vitamin és ásványi anyag tartalma miatt egy diétás programba is bele illeszthető.
Ásványi anyagok és vitaminok
Az ananász főleg C-vitamin forrása miatt lehet fontos. Ezen kívül remek kálium, folsav, cukor és rostanyag tartalma miatt is érdemes fogyasztanunk. Ezen kívül pedig a vörösvérsejtek és a véralvadást segítő vérlemezkék termelődésében is segíthet.
Ezek mellett az ananász további jótékony hatásai közé tartozik, hogy csökkenti az édesség utáni vágyat, így a fogyókúrázóknak is nagy segítség lehet és mindössze csak 57 kalóriát tartalmaz. Viszont a természetes cukor tartalma miatt energiával látja el szervezetünket, és jóval egészségesebb, mint ha csokival próbálnánk pótolni a hiányzó energiáinkat.
Emlékezeti zavarok ellen
Az ananász niacin tartalma az emlékezeti zavarok esetében lehet segítségünkre, úgy hogy serkenti az agy vérellátását. De a stressz csökkentésében is szerepet játszik. Valamint a gyümölcs pantoténsav tartalma is az idegrendszerünk védelmében lehet segítségünkre.