magam portálja - minden ami érdekes lehet
magam portálja - minden ami érdekes lehet
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
tik-tak
 
archívum
Friss bejegyzések
2021.05.06. 08:35
2021.05.06. 08:31
2021.05.06. 08:27
2021.05.06. 08:24
2021.05.06. 08:23
Friss hozzászólások
 
Friss hozzászólások

Tartalom

 
formátum-féle

formátum fele

2021.05.06. 08:12, magam2
minden ami erdekes lehet

- csönd, én így parkolok...!

formátum fele

2021.05.06. 08:11, magam2
minden ami erdekes lehet

tudtad...?

 

Miért fűződik annyi babona a tükörhöz?

 

Elterjedt hiedelem: ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha éppen lány törte el a tükröt, 7 évig nem megy férjhez.

Ennek a nálunk elterjedt babonának világszerte akadnak rokonai. Az afrikai zuluk például nagyon félnek a vízbe nézni, mert akkor ott megjelenik tükörképük, és attól tartanak, hogy azt a krokodilus elragadhatja. Az ősi társadalmi viszonyok közölt élő népek mindenütt sajátos tisztelettel veszik körül a tükörképet. Ami a tükörben megjelenik, az számukra nem visszavert fény - hiszen mit is tudhatnának ők erről -, hanem valami jelenés, szellem. A tükör ily módon félelmetes tárgy, mert látszólag benne lakik a bepillantáskor előbukkanó, tehát alvó alak. Ha a tükör eltörik, ez a szellem bosszút áll. Ily nézetek magyarázzák meg, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával haszontalan tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal. Amerika aztékjai például tükröket csiszoltak obszidiánból, s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból. Egyiptom ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.

A valóságot - ez esetben a fénysugár szabályos visszaverődését a tükörlapon -, különböző történelmi-társadalmi viszonyok közt élő emberek más-más módon fogták fel.

Hófehérke meséjében a gonosz királyné a tükörben levő szellemtől kérdezi meg, ki a legszebb országában? A régi orosz babona szerint az a lány, aki az újév első percében - kezében égő gyertyával - belenéz a tükörbe, háta mögött meg fogja pillantani jövendőbeli férjét. E. T. A. Hoffmann egyik novellájában - amelyet Offenbach is feldolgozott operájában - az ellopott tükörképről ír.

A modern társadalom embere a tükörképben saját vonásaira ismer, az ősi korok, primitív kultúrák embere azonban egy "szellemet" látott megjelenni. Ezért is vált a tükör varázseszközzé, szellemidéző szerszámmá, amelytől a jövendőt kérdezték. Vagyis minél kevesebbet tud az ember a valóság összefüggéseiről, annál inkább felruházza a tényeket félelmetes, képzeletbeli tulajdonságokkal. S minél kevesebbet ért az észlelt jelenségekből, annál inkább módosíthatja, értelmezheti, színezheti azokat a várakozás vagy félelem. (Bélley)

formátum fele

2021.05.06. 08:10, magam2
minden ami erdekes lehet

fény az alagút végén...

formátum fele

2021.05.06. 08:09, magam2
minden ami erdekes lehet

településeink…

Drégelypalánk

Drégelypalánk község Nógrád megyében, a Balassagyarmati kistérségben.

Fekvése 

Börzsöny északi lejtői és a kanyargós Középső-Ipoly mocsári árterei, égeres láperdői közt települt, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ipoly-völgyi Természetvédelmi Területen, az E 75-ös számú nemzetközi főút mentén. Vára egy 444 méter magas andezitkúpon épült.

A szlovákiai Ipolyhídvéggel, s a folyó bal partján települt Ipolyvecével, Nagyoroszival és Honttal szomszédos falut a vidék paleolit lelőhelyeként is számon tartják. A népi hiedelem szerint valaha errefelé óriások is tanyáztak, s a környező hegyekben, a várromoktól nem messze, az Óriás-kőnek nevezett sziklánál nyomaik is felfedezhetők.

Története 

Drégely és Palánk hajdan két község volt. A községen keresztülvezető patak képezte a határt közöttük. Drégely már az Árpádok korában létezett, míg Palánknak csak századokkal később vetették meg az alapját. Drégely nevét 1274-ben Drágul vagy Dráguly, később Dragoly, 1438-ban pedig Dragoly és Drágely alakban említik az oklevelek. Egy későbbi rézmetszeten Trigell néven szerepel. 1546-ból származó királyi dekrétumDréghelyet említ. Ez a szó kiváló és alkalmas helyet jelent. Ezt a nevet valószínűleg a vár alapítóitól kapta, akik a nagyszerű építmények és a várat körülvevő kellemes benyomást keltő hegyek miatt nevezhették el így.

1626-ban Bethlen Gábor újabb Habsburg-ellenes hadjárata során Drégelypalánkig jutott el, itt várta Murtéza pasa és Ernst von Mansfeld csapatait, akit Wallenstein üldözött. Wallenstein szembekerült az erdélyi sereggel, amelyet a fejedelem vezetett, aki azonban megrettent a szembenálló Wallensteintől, és átadta a sereg vezérletét Petneházy Istvánnak, aki inkább az elvonulást javasolta Bethlennek: így az erdélyi seregek az éj leple alatt elvonultak Drégely alól.

Népessége

2001-ben a település lakosságának 91%-a magyar, 9%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[2]

Közlekedés 

Vonattal a MÁV 75-ös számú (Vác–Diósjenő–Drégelypalánk–Balassagyarmat) vonalán közelíthető meg. A vasútállomás Drégely és Ipolyvece között található. A 75-ös számú vonal a Börzsöny lábánál és az Ipoly völgyében vezet, hazánk egyik legszebb vasútvonala.

Látnivalók 

  • Barokk templom: itt őrzik Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét.
  • Szentháromság-szobor: az 1762-es pestisjárvány emlékére emelték.
  • Szondi-park
  • Szondi-szarkofág
  • Szondi-emlékszoba
  • Drégely vára

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szondi - szarkofág

formátum fele

2021.05.06. 08:06, magam2
minden ami erdekes lehet

ami összeköt...

 

formátum fele

2021.05.06. 08:03, magam2
minden ami erdekes lehet

olvasó - sarok...

 

MOLDOVA György

MAGYARORSZÁG SZENNYBEMENETELE

Moldova riportkönyve ezúttal a környezetvédelem hazai állapotáról tudósít. Rakonczay Zoltán - a magyar természetvédelem jelentős alakja - útitársául szegődve járja be a hazai tájakat és szembesül erdőink állapotával, vizeink szennyezettségével, a savanyodó talajjal, s mindazzal, ami egykori és mai törvényeink kijátszásának a következménye. Nemzeti parkjaink pusztulása, elszemetesedése a gondatlan emberi magatartás következménye, a természet kirablása a rövid távú "gondolkodás" eredménye. A hortobágyi táj éppúgy elveszíti páratlan szépségét, akárcsak a kiskunsági Nemzeti Park, s hogy nem csupán a pénz, hanem a szakértelem is hiányzik a természet védelméhez, azt a Fertő-Hanság környékének "új módi" rendbehozatala bizonyítja. Ez utóbbi Nemzeti Parkban holland szakértők dolgoztak az elmúlt években, s a nemzetközi program keretében saját gépeiket adták el nekünk, melyek viszont nem illeszkednek a tájba, inkább ártanak, mint használnak. Több fejezet szól a hajdani szovjet laktanyákról, a mérhetetlen talajszennyezésről. Záhony környéke az egyik legveszélyesebb "tűzfészek", ugyanakkor itt lát először Moldova komolynak tekinthető környezetvédelmi intézkedést. Ipari üzemeink ontják a mérget a földbe, a levegőbe, pusztul a madárvilág, az elnyomorodott ózdi munkanélküliek irtják az erdőt.
Szomorú és riasztó az a kép, amit elénk tár a könyv, ugyanakkor sokat tehet az egyes ember is a természet érdekében.  (Legeza)

formátum fele

2021.05.06. 07:59, magam2
minden ami erdekes lehet

akár a mesében...

formátum fele

2021.05.06. 07:58, magam2
minden ami erdekes lehet

KALENDÁRIUM

2021.Május 6.

időjárás ma:

Csütörtökön északkeleten több, máshol kevesebb napsütésben lesz részünk, ugyanis többnyire a felhők lesznek túlsúlyban. Számottevő csapadék azonban nem várható. Az ország északi felén élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban 2-10, délután 13-19 fokot mérhetünk.


Ma Ivett, Frida, János, Tamara, Ida, Judit, Friderika, Ditta napja van.

Boldog névnapot!

Ivett: Az Ivonn, az Ivó férfinév francia női párja, francia kicsinyítőképzős alakjából önállósult. Az Ivó jelentése tiszafa. 
Január 13, Május 6

Frida: A Friede- kezdetű, illetve -friede végű germán eredetű nevek önállósult német rövidüléséből származik. Jelentése béke, védelem. 
Október 19, Szeptember 20, Május 6

Friderika: Német eredetű név, a Friedrich férfinév latinosított alakjának a női párja. Jelentése béke hatalom. 
Május 6, Szeptember 20, Október 19

János: Bibliai név. A héber Johanan név görög Johannesz változatából (ill. ennek a hasonló hangzású latin Johannes formájából) származik. Jelentése "Jahve megkegyelmezett". Magyarországon a XVI - XVIII. században a legnépszerűbb férfinév volt, és később is a leggyakoribbak közé tartozott, egészen az 1970-es évekig. 
Október 20, Szeptember 13, Augusztus 29, Augusztus 22, Augusztus 19, Augusztus 13, Május 16, Május 15, Május 6, Március 28, Március 27, Január 23, Június 26,December 27, Január 27, Január 31, Február 8, Február 24, Március 8, Június 12, Június 24, Július 12, Augusztus 9, Október 25, November 4

Tamara: Oroszból átvett név, a héber eredetű bibliai Támár névből származik. Jelentése: (datolya)pálma. 
December 29, Szeptember 1, Május 6

Ida: Germán eredetű, jelentése harci istennő, tevékeny, serény. Más magyarázat szerint a már nem használatos Ida-, Idu- kezdetű, összetett nevek rövidülése. 
November 3, Szeptember 6, Szeptember 4, Május 6, Április 13, Március 13

Judit: Héber eredetű név, jelentése Judeából származó nő. 
December 10, Július 30, Június 29, Május 6, Május 5, Január 13

Ditta: Az Edit és a Judit önállósult becézője. 
Május 6, Június 29, Június 30, Szeptember 16

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Meghalt Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros és Magyarország hercegprímása.

46 éve

1975. 05. 06.

 

Egyetemet alapított Nagyszombaton Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek.

386 éve

1635. 05. 06.

 

Megszületett Maximilien Robespierre a francia forradalom egyik vezetője.

263 éve

1758. 05. 06.

 

Nagy-Britanniában kiadták a világ első bélyegeit.

181 éve

1840. 05. 06.

 

Megszületett Sigmund Freud osztrák pszihológus, filozófus, a pszichoanalízis atyja.

165 éve

1856. 05. 06.

 

Megszületett Temessy Hédi színésznő. (Régi idők focija, Mephisto, Jób lázadása).

96 éve

1925. 05. 06.

 

Megszületett Fehérvári Géza művészettörténész, régész, az iszlámkori iráni művészet kutatója.

95 éve

1926. 05. 06.

 

35 ember halálát okozva, tisztázatlan körülmények között kigyulladt és megsemmisült a Hindenburg léghajó.

84 éve

 1937. 05. 06.

 

Hamburgban meghalt Ábrahám Pál zeneszerző, karmester (Hawaii rózsája, Bál a Savoyban).

61 éve

1960. 05. 06.

 

Megszületett Rabindranath Tagore Nobel-díjas hindu író, költő.

160 éve

1861. 05. 06.

 

Meghalt Asbóth Lajos honvéd ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

139 éve

1882. 05. 06.

 

Meghalt Lakatos István, Kossuth-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő.

19 éve

2002. 05. 06.

 

formátum fele

2021.05.06. 07:52, magam2
minden ami erdekes lehet

minden esetre...

formátum fele

2021.05.06. 07:51, magam2
minden ami erdekes lehet

a nap mondása:

 

az életkor nem igazán lényeges dolog, bárki lehet idős, csak elég sokáig kell élni...!

 

 

.  

 
Menü
 
kalendárium
2021. Május
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
itt jártatok
Indulás: 2009-04-04
 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.