2021.09.14. 08:11, magam2
egyperces…
Szegények konyhája - Gulyás Lászlóné rovata
A mostani nehezebb gazdasági helyzetben sem hanyagolhatjuk el a család, a növekedésben levő kiskamaszok változatos, az évszakoktól függtelenül vitamindús táplálását.Sok háziasszonynak, különösen a hónap végefelé, nehézséget okoz a szükséges napi kalóriamennyiség biztosítása. A jóléti államban szinte teljesen feledésbe merült számos, korábban jólismert és kedvelt ételhelyettesítő. A mai rovatban ezek közül szeretnénk feleleveníteni néhányat.
Hullámpapír-feltét
20-30 perc alatt elkészíthető az ízletes hullámpapír-feltét. Majd minden család pincéjében vagy padlásán akad egy-egy régóta ottfelejtett, kallódó papírdoboz. Ha aznap éppennem telik rántothúsra, azért még nem kell, hogy éhen maradjon a család.
A dobozt jól mossuk meg, ha lehet meleg vízzel, és távolítsuk el róla az esetleges ólomtartalmú feliratokat. Ezután szaggassuk mintegy tenyérnyi darabokra és lobogó, sós vízben főzzük jó 15 percig. A levét öntsük le, majd illesszük a már jól megázott papírdarabkákat két szelet kenyér közé. Ha akad a hűtőben egy kis vaj, igazi csemegét varázsolhatunk az asztalra.
Különösen télen és kora tavasszal, de még a nyári szezonban is előfordulhat, hogy nem telik friss zöldségre, gyümölcsre. A vitaminok azonban alapvetően fontosak az egészség megőrzéséhez, a gyermekek normális fejlődéséhez. Szerencsére egy kis találékonysággal és rámenőséggel ízletes salátát varázsolhatunk a családi asztalra.
Maradéksaláta
A maradéksaláta elkészítéséhez némi előrelátás szükséges. Fontos, hogy a fizetés utáni könnyebb időszakban se feledkezzünk meg a hónap végéről. Így körültekintően tegyünk el minden főzés közben keletkező, a jómódúbbak által eldobandónak minősített növényi eredetű mellékterméket, elsősorban a vitamindús zeller-, krumpli-, répa-, alma, és paradicsomhéjat, paprika csumáját, petrezselyem szárát, stb. Ha nem vagyunk szégyenlősek, a maradéksaláta elkészítése előtt még tehetősebb szomszédainkhoz is becsöngethetünk, hátha akad valami számunkra is.
Miután beszereztünk minden alapanyagot, folyó vízben jól mossuk át őket és vágjuk az egészet apróra. Hogy ne legyen nehéz a vacsora, ízesítsük egy kevés vereshagymával, ez szerencsére akad minden háziasszony tarisznyájában, de még finomabb cseppnyi citromlével, esetleg a szilveszteri virsli mellől maradt mustár hozzáadásával. Ha még jut egy evőkanálnyi reszelt sajt is a tetejére, ne lepődjünk meg, ha a tápláló salátából többször is repetázni akarnak majd a családtagok.(FM)