formátum féle2009.11.10. 19:05, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
alufólia
Ha a vasalódeszkára strapabíró alufóliát feszítünk ki és azt puha kendővel lefedjük, áramot spórolhatunk. Így ugyanis jobban visszaverődik a hő vasaláskor.
Ha a fóliába csomagolt húst parázson sütjük, a parázsra is tegyünk fóliát. A csomag tartalma így kevésbé ég oda. Ilyenkor leghelyesebb a húst kis adagokba csomagolni.
Az élelmiszert meg kell védeni a szétszóródástól, a kiszáradástól, el kell zárni az oxigéntől és az idegen szagoktól. Ezért a csomagolóanyagok kiválasztásánál körültekintően kell eljárni. Ízre semleges, nem túl merev, tartós, folyadékot át nem eresztő, higiénikus csomagolóanyagot kell választani. E célra a legmegfelelőbb a polietilén fólia (köznapi néven a nejlon zacskó) és az alumínium fólia, amely teljesen légmentesen zár.
A pecsenyét jó meleg sütőben, sűrű locsolás mellett süssük, de csak akkor locsoljuk, amikor a víz már elpárolgott. A forró zsírtól a hús szép színt és jó ízt kap. Ahhoz, hogy a kacsa mindegyik oldala egyformán piruljon, forgatni kell. Ha sütés közben a combvégek és a szárnyak szenesedni kezdenek, tekerjük be alufóliával.
Nem bőrösödik meg a puding teteje, ha a formába töltés után alufóliával lefedjük, és így hagyjuk kihűlni. Más módszer szerint egy mokkáskanál porcukorral hintsük meg a tetejét.
Ha a gyertyát nem tartóban égetjük, végét csavarjuk körül alufóliával. Ily módon tovább ég, és nem fog elfolyni. Otthon a maradék kis gyertyákat is felhasználhatjuk, ha végeikbe négy oldalról gombostűt szúrunk, és beállítjuk őket egy szélesebb üveg szájába.
A nehezen felszedhető vagy sérült PVC padlólapot könnyebb felszedni, ha alufóliát teszünk rá, és forró vasalóval vasaljuk. A hő felpuhítja a ragasztót, és lehetővé teszi a padlólap felszedését.
Ha a vasaló nem siklik könnyedén a ruhán, vasaljunk rá egy darab alufóliára. Ezután könnyebben fogunk tudni vasalni.
Egy kis darab alufólia megakadályozza az elemek korrodálódását, ha azt a spirál és az elemlap közé tesszük.
A töredezett héjú tojást csomagoljuk alufóliába, így nem fő szét.
|