A tojás egy olyan ovális, vagy kerek petesejt amit, az őt körülvevő membrán és külső burkolat véd, táplálja a fejlődő embriót, tápanyag-tartalékot is szolgáltatva neki. A legtöbb hüllő, minden madár, és néhány emlős tojással szaporodik, ami ősidők óta az emberiség egyik alapvető táplálékául szolgál, a különféle kultúrákban a termékenység jelképe, s a megújuló életet szimbolizálja. Általában a tavaszhoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején előszeretettel használják a tojást ajándékozásra, díszítésre.
Nem csak az egyik legsokoldalúbb élelmiszerünk, de mivel könnyen beszerezhető táplálék volt mindig, így gyorsan és széles körben elterjedt. Tápértéke mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve a húséval vetekszik. A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, mert majdnem minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges. A legtöbb tojás felhasználható étkezési célokra, beleértve a tojás minden részét, a tojásfehérjét, a sárgáját, sőt még a héját is, amit általában az emberek eldobnak. A tojás tágabban értelmezett kategóriájába beletartoznak a különféle madarak és hüllők (teknőc, kígyók, krokodil stb.) tojásai és a halak ikrája, a kaviár is.
Az emberek által legtöbbet fogyasztott tojás a csirkéé, azt követi a kacsa, a liba, a fürj, alkalmanként a strucc-, sirálytojás (ami Angliában és Norvégiában számít csemegének), néhány afrikai országban pedig a gyöngytyúk tojása árasztja el a piacokat. A fácán illetve az emu tojása is tökéletesen alkalmas az emberi fogyasztásra, ám ez kevésbé elterjedt és csak bizonyos farmokon, vagy luxusélelmiszerboltokban kaphatók. A legtöbb vadon élő madár tojását törvények védik a világ számos országában, amelyek tiltják a tojások gyűjtését, eladását illetve lehetővé teszik az év egy bizonyos időszakában.
A fürjtojás igazi ínyencségnek számít, ugyanis jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterinszintje, mint a sima tyúktojásnak. Az apró fürjtojásokat keményre vagy félkeményre főzik és salátákba, aszpikokba teszik. A libatojás kissé olajos ízű, amit frissen érdemes felhasználni. A fácán- és fogolytojások fehérek, sárgásbarnák vagy olajzöldek. A nyílt területen fészkelő állatok tojásait barna vagy fekete foltok borítják, amivel a tojásokat álcázzák a ragadozókkal szemben. A gyöngytyúk leginkább Nyugat-Afrikába és Madagaszkárban lelhető fel, ahol 15–20 egyedből álló csapatokban, cserjés-bozótos területeken barangol. Tojásai különleges minőségűek, ízletesebbek, mint a tyúktojás. Barnán pettyezett héjuk vastag, ezért lényegesen hosszabb ideig eltarthatók. Közepesre vagy keményre főzik, és zöldsalátával tálalják. A pulykatojás ritkán fellelhető barna pettyes héjú, amelynek íze nem olyan jó, mint a tyúktojásé. A Sirálytojásokat sötét foltok borítják. A tengeri madarak tojásaitól eltérően a sirálytojásnak nincs erős hal íze. A strucctojás ritka és drága tojásfajta, mert a strucctojások nagy része vagy részlegesen kikel, vagy megsül a napon. Mérete a tyúktojás húszszorosa, legalább másfél kiló, egy tojással jóllakik egy négytagú család. A teknőstojás ritkán kapható, puha héjú csemege, az ínyencek nagyra becsülik pikáns, olajos íze miatt.