a teafiltert jobb leforrázni (forró vizet ráönteni), mint a forró vízbe belemártva elkészíteni a teát.
Főzés alatt olyan hőkezelési eljárást értünk, melynek során különböző nyersanyagokat valamilyen folyékony közegben, általában vízben hosszabb-rövidebb ideig az alkalmazott közeg forráspontjáig hevítjük, majd abban folyamatosan forraljuk. Célja az, hogy a nyers komponenseket könnyen emészthetővé, élvezhetővé, az emberi táplálkozásra alkalmassá tegyük.
További hasznos hatása, hogy a nemkívánatos mikrobák jelentős része is elpusztul. Kezdhetjük a főzést hideg folyadékban, ha azt akarjuk elérni, hogy az alapanyagokból az ízek, vitaminok és ásványi anyagok minél jobban kioldódjanak vagy a durva rostos anyagok könnyebben felpuhuljanak. Ezt a módszert például a húsleves készítésénél használják előszeretettel a háziasszonyok. Ha lobogó folyadékba dobjuk a főznivalót, akkor éppen ellentétes hatást érünk el, a készítendő étel magában tartja íz- és tápanyagait.
A forrázás a főzéssel szemben, rövid ideig tartó hőkezelés. E művelet során a forrázandó nyersanyagot néhány pillanat erejéig a forrásban lévő folyadékba dobjuk, mártjuk, majd onnan kivesszük, leszűrjük. Célja általában az adott élelmiszer tulajdonságainak javítása vagy éppen a feldolgozás megkönnyítése a nyersanyagok alapvető tulajdonságainak károsítása nélkül. Így egyszerűbben távolíthatjuk el például a paprika, a paradicsom héját, a hagyma csípősségét is jelentősen tompíthatjuk, de nagyanyáink a szárnyasok megkopasztásának is a tollak leforrázását követően estek neki.
A vitaminveszteség megakadályozása érdekében gyakran a zöldségek és gyümölcsök mélyfagyasztását is forrázás előzi meg, így lehet ugyanis inaktiválni egyes enzimeket, melyek a vitaminok lebontását segítik elő.
Teakészítésnél magát a forró vizet öntjük a teafűre, melynek hőmérséklete igen gyorsan 100°C alá csökken. A különböző fajtáknál eltérő idejű, de általában néhány perces forrázást javasolnak a szakértők. Így érhetjük el, hogy a koffein, az aromaanyagok és a különféle antioxidáns komponensek különösebb károsodás nélkül, gyorsan kioldódjanak.