formátum féle2009.11.23. 19:56, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
ecet 14...
Ha a hús nem akar megpuhulni, egy-két evőkanál ételecettel locsoljuk meg.
A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.
Ha a palack belső fala foltos, öntsünk bele ecetet és tegyünk hozzá tiszta homokot. A palackot addig rázzuk, amíg a foltok el nem tűnnek. Ügyeljünk arra, hogy az ecet és a homok keverékéből csak annyi legyen az üvegben, hogy rázható legyen.
A nikkeledény bármilyen étel készítéséhez használható, erősen ecetes, savanyú ételeket mégsem tanácsos hosszabb ideig főzni vagy eltartani benne. A sóoldat, az ecetsav és a savanyú gyümölcsnedv megtámadja a fémet és ártalmas vegyületeket képez.
Az erős szagú főzelékek (karfiol, kelkáposzta stb.) főzésekor a főzővízbe csöpögtessünk egy kevés ecetet. Az ecet a kellemetlen szagot közömbösíti. A hal sütésekor a halszag is csökkenthető, ha bundázáskor a lisztbe parmezánsajtot reszelünk.
A főző belső részeire is kiválhat a vízkő. A készülékből ilyenkor is nehezen csöpög ki a kávé. Ezért fontos időnként az egész főzőt átmosni vízkőeltávolító vegyszerrel. Vízkőoldó híján erős ecetet is beleönthetünk. Legalább egy napig hagyjuk állni, majd főzzük le, mint a kávét. Ezután tiszta vízzel többször mossuk át.
A rossz szagú alátéteket úgy szagtalaníthatjuk, ha forró ecetes vízben mossuk el.
Ha ruhánk gyümölcsfoltos, öntsünk rá világos ecetet, majd kb. fél óra múlva tegyük a mosásba.
Helyezzen ecettel átitatott kendőt szobájába, ezzel távol tarthatja, illetve elűzheti a szúnyogokat.
Ízletesebb és kellemesebb aromájú lesz a mártásunk, ha ecet helyett citrommal savanyítjuk.
|