Sokak számára ismerős a helyzet: hagymaszeleteléskor az ember lánya/fia könnyezik, orra csöpög, esetleg eldugul, nagyokat szipog. Ennek oka az, hogy aprítás során elroncsoljuk a hagyma sejtjeit, és az ezáltal felszabaduló enzimek a kéntartalmú szulfidokból szulfénsavakat hoznak létre.
Ezek egyike, a syn-propántial-S-oxid vízzel érintkezve elbomlik, és egyebek mellett kénsav is keletkezik. Ez irritálja a szemet, és beindul az erőteljes könnyelválasztás a kellemetlen anyag kimosása érdekében.
Számos módszer ismert a hagymakönnyek ellen, ez is egy olyan téma – mint például a csuklás elmulasztása –, amiben mindenki szakértő, szinte mindenkinek „van egy tuti tippje”.
A tippek, módszerek közül soknak a lényege, hogy valamit a szájban kell tartani: vizet, citromot, kenyeret, kockacukrot, gyufát, fogpiszkálót, kiskanalat, stb.
E módszerek hatékonyságát tudományosan még nem vizsgálták. Megfigyelték azonban, hogy a szájon keresztül lélegzés csökkenti a hagyma szemirritációját, mivel ilyenkor az ember kvázi szagelszívóként működik: az illékony gáz nagy részét beszívja, és az a nyállal reagálva bomlik le, ahelyett, hogy a szemet borító könnyfilmben alakulna át.
A legtöbb fenti módszer rákényszerít, hogy szájon át vegyük a levegőt és/vagy a szájüregben lévő folyadék illetve nyál mennyiségének növelésével idézheti elő a reakció végbemenését.