formátum féle2009.10.22. 17:59, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
ecet...
Csökkenthetjük a bőr viszketését, ha a viszkető területet gyenge ecetes, ill. citromos vízzel bedörzsöljük. Jó a sósborszesz és a mentolos borszesz is (2 gramm mentol, 10 gramm borszesz).
A vízkő eltávolítása után tegyük kis edénybe, ecetbe a vízcsap szűrőjét. Az ecet fellazítja a vízkövet, ekkor egy üvegmosó kefével el tudjuk távolítani, s a csapból ismét folyik a víz.
A gyümölcs konzerválásra cukrot használjunk. De mesterséges édesítővel is befőzhetünk. A zöldségféléket elsősorban sóval és ecettel konzerváljuk. A befőzést csiramentesítéssel fejezzük be, amely lehet száraz és nedves gőzölés egyaránt. Lehetőleg ne használjunk tartósítószert, de ha mégis szükséges, csak keveset!
A szőnyegre ömlött kávét azonnal itassuk fel, majd nedves ronggyal töröljük fel. A megmaradt foltot sós vagy ecetes vízzel dörzsöljük tisztára.
Az üvegbe száradt mustárt megmenthetjük a kidobástól, ha egy-két evőkanál ecetes-olajos, kissé édesített folyadékkal felöntjük, állni hagyjuk, majd az egészet újra felkeverjük.
Az asztali mustár megtört és olajtól mentes, fehér és fekete mustármag, ecet, só, bors, szegfűszeg, hagyma, tárkony, fűszerek keveréke.
Ha egy evőkanál ecetet öntünk a fritőzolajhoz, jobb ízű és kevésbé zsíros ételeket készíthetünk benne.
Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.
Az ecet, de főleg az almaecet gyógy- és erősítő hatású. Frissítőként dörzsöljük át testünket ecetes vízzel. Az ecetes víz torokfertőtlenítő is lehet, ha gargalizálunk vele.
Ha a tyúk öreg, főzés előtt többször kenjük át ecettel, majd mossuk le tiszta vízzel. A húsa puha, az íze friss lesz.
|