formátum féle2009.11.06. 08:32, magam2
minden ami érdekes lehet
reggeli készülődés...

formátum féle2009.11.06. 08:31, magam2
minden ami érdekes lehet
KALENDÁRIUM
November 6.
Napkelte: 06:33 Napnyugta: 16:19
Holdkelte: 13:09 Holdnyugta: 23:23
Ma Lénárd, Énok, Leonárd, Leonarda napja van.
Boldog névnapot!
Lénárd : Germán eredetű név, a Leonárd név régi magyar alakváltozata. Jelentése erős, mint az oroszlán.
Énok : A héber eredetű bibliai Hénoch névből származik, jelentése a felszentelt.
Leonárd : Német, francia eredetű név, jelentése erős, mint az oroszlán.
Leonarda : Germán eredetű név, a Leonárd férfinév latinos női párja, jelentése erős, mint az oroszlán.
----------------------------------------
1814 (195 éve történt) Megszületett Adolphe (Antoine) Sax a szaxofon feltalálója.
1860 (149 éve történt) Az Egyesült Államok elnökévé választották a köztársaságpárti, rabszolgaság-ellenes Abraham Lincolnt, amire válaszul 11 déli állam kilépett az Unióból, és új konföderációt alapított.
1893 (116 éve történt) Szentpéterváron 53 éves korában, kolerafertőzésben meghalt Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző. Operái: "Anyegin", "Pikk Dáma", balettjei: "Hattyúk tava0", "Csipkerózsika", "Diótörő".
1917 (92 éve történt) A Téli Palota elfoglalásával elkezdődött a bolsevik forradalom.
1936 (73 éve történt) Budapesten megszületett Csűrös Karola színésznő (Etus a Szomszédok sorozatban).
1923 (86 éve történt) Kísérleti jelleggel bevezették a Szovjetunióban az 5 napos "hetet".
formátum féle2009.11.06. 08:16, magam2
minden ami érdekes lehet
bújócska...

formátum féle2009.11.06. 07:31, magam2
minden ami érdekes lehet
a nap mondása:
A Világvége minden mitológiában és vallásban szerepel. Senki nem akar örökké élni?
.
formátum féle2009.11.06. 07:30, magam2
minden ami érdekes lehet
egy igazi viz(i)ló..

formátum féle2009.11.06. 07:29, magam2
minden ami érdekes lehet
jó reggelt...
Lyukas zsebű senki vagyok, de virágokból szőtt álmok közt terelgetem hétköznapjaim bárányfelhőit...
(SzI)

formátum féle2009.11.05. 20:33, magam2
minden ami érdekes lehet
jó éjt...
Ma
Ez a ma a béke napja volt s a málnaízű csendé, a nap ma egész nap sütött s az est most hűvös szentély.
Szívem ma csak a magamé, s egyedül lenni legszebb, pilláim alvó sásain elálmosul a könnycsepp.
(HA)

formátum féle2009.11.05. 18:15, magam2
minden ami érdekes lehet
az igazi lom - tár...

formátum féle2009.11.05. 18:10, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
Ha a felvágottat magunk szeleteljük, a vágás helyét ajánlatos vékonyan bekenni zsírral és becsomagolni alufóliába, hogy ne érje levegő, és ne sötétedjen meg.
Ha húst sütünk, az alufólia belső felét kenjük be vékonyan olajjal vagy zsírral. A csomag tartalma így nem sül rá. A húst mindig lazán csomagoljuk be, mert különben a sütéskor keletkező gőz szétfeszíti a csomagot. A csomagolás légmentesen zárt legyen, nehogy a benne képződő gőz és ízanyag a sütés során elillanjon.
A becsomagolt húst csak forró sütőbe tegyük. Ha a csomagot közvetlenül a sütőrácsra helyezzük, rakjunk alá tepsit is, hogy a lé arra folyjon. Amennyiben a húst ropogósra kívánjuk sütni, a lezárt fóliát a sütés befejezése előtt óvatosan nyissuk szét, és így süssük tovább még néhány percig.
A folyami halak sütésénél vigyáznunk kell, mert vékony a bőrük és emiatt könnyen szétomlanak. Ezért inkább bevajazott fóliába csomagolva grillezzük.
Félbevágott hagyma vágott felületét kenjük be vajjal és az egészet alufóliába csomagolva tároljuk hűtőben. Így legalább egy hétig eláll és nincs kellemetlen szaga.
Hogy visszanyerje eredeti fényét, tegyen alufóliát egy tálba, szórjon bele sok sót, öntse fel forró vízzel és tegye bele ezüst ékszereit.
Gyakran előfordul, hogy egy hagymaborítás, egy baromfi lába vagy akár egy kenyér héja gyorsabban sül a kelleténél, így mire az étel elkészülne, a külseje vagy egy része megégne. Ilyenkor segít az alufólia, amivel a kérdéses részt átmenetileg lazán beburkoljuk, így védjük a sugárzó hőtől. (Például egy csirke kiálló, vékony részeit - combvégét, szárnyvégét - érdemes már a sütés elején beburkolni, s a borítást levéve csak az utolsó néhány percben pirosra sütni.)
Ha felvágottat veszünk, otthon csomagoljuk át alufóliába, és azonnal tegyük a hűtőszekrénybe. Mivel nagyon romlékony, a hűtőszekrényben is csak legfeljebb két napig tárolhatjuk!
Egybesült baromfi szárny- és combvégződéseit sütés előtt alufóliával csomagoljuk be. Sütéskor nem égnek meg. A sütést mindig előmelegített sütőben végezzük.
formátum féle2009.11.05. 12:11, magam2
minden ami érdekes lehet
fodrásznál volt...

|