Forralás hatására a tej teteje fölösödni, bőrösödni kezd, azaz a folyadék felszínén nagyobb sűrűségű, lemezszerű réteg alakul ki. Ennek oka a vízvesztésben keresendő.
A felmelegített tej egyre erőteljesebben párolog, azonban ezen az úton csak a víztartalmát veszti el. A folyadék tetején, ahol a párolgó víz távozása végbemegy, a tej egyéb alkotórészei összesűrűsödnek. A tej bőre tehát fehérjéket, zsírt, kalciumot tartalmaz elsősorban, víztartalma pedig kisebb, mint az alatta lévő rétegeké.
A melegítőedény alján éri a tejet a legnagyobb hő, itt is csökken a víztartalma, a fehérjék kitapadnak az edény falára, és odaéghetnek. Ez és a bőrösödés is gyakori keveréssel előzhető meg, hiszen ilyenkor aktívan cseréljük a legfelül és legalul lévő rétegeket, és nem csak a tej egy kis része sűrűsödik be.