Az ámbra az ámbrás cet (Physeter macrocephalus) bélrendszerében keletkező anyag, amit elsősorban a kozmetikai iparban használnak fel
Bár egészen biztosan még nem tudni, a legtöbb kutató szerint az ámbra eredeti funkciója a gyomor és a belek falának védelme a lenyelt hegyes, éles dolgok – például a tintahalak csőre ellen. Nagy valószínűséggel az ámbrás cetek epehólyagjából kerül a belekbe.
Az ámbra kétféleképpen kerülhet ki a cet szervezetéből. Az egyik mód a leölt állat boncolása során végzett eltávolítás, ami szerencsére ma már világszerte a legtöbb országban tilos. A másik mód az, ha a cet kihányja.
Mivel az ámbra fajsúlya kisebb a vízénél, a kiokádott gyomortartalom lebeg a tenger felszínén. Amikor a cetből kikerül, még meglehetősen büdös (székletszagú), rögökbe rendeződött puha, zsíros, szürke massza, helyenként fekete csíkokkal. Hónapok-évek alatt a fény hatására bekövetkező bomlás és oxidáció következtében kiszárad, megkeményedik, színe sötétebbé válik, gyomorforgató szagának helyét kifejezetten kellemes illat veszi át.
Ebben az állapotában dolgozzák fel már évszázadok óta. Elsősorban parfümök, kozmetikai cikkek stabilizálására használják, de szerepet kap a gyógyszergyártásban, ételek és borok ízfokozójaként az élelmiszeriparban, valamint állítólagos vágykeltő hatása miatt afrodiziákumok alkotóelemeként is.
Mivel az ámbra beszerzése igen macerás és sok országban az állatvédelmi törvények értelmében tilos a felhasználása (még a kihányt ámbráé is), napjainkban inkább szintetikus, olcsón előállítható pótlékait alkalmazzák.