2021.01.31. 08:21, magam2
egy perc az egészségért...
Mustár
A mustárt évezredek óta ismerik és sokoldalúan használják. Neve a latin mustum ardens kifejezésből származik, ami égő mustot jelent. Az i.sz. I. században Plinius 40 mustáralapú gyógyszert sorolt fel. A középkori Európában azon kevés fűszerek egyike volt, amit a közemberek is megengedhettek maguknak.
Több fajtája is van:
Fehér mustár: kevésbé csípős, de konzerváló hatása kiváló.
Keleti mustár: Japán konyha használja ízesítőként.
Barna mustár: A nagybani termelésben a barna mustár kiszorította a feketét. Magvaik nagyon hasonlóak, de a barna kevésbé csípős.
Fekete mustár: jelenleg csak szórványosan termesztik
Gyógyászati felhasználás:
Az étkezési mustár fokozza a gyomornedv-elválasztást, javítja az emésztést. A mustármagos borogatás csillapítja az ízületi és reumatikus panaszokat. Az érzékeny bőrt ingerelheti! Vérnyomás csökkentő, béltisztító, gyomorbántalmakat csillapító hatása is ismert. Hánytató hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin tartalma miatt jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is. Pattanásokra is gyógyítóan hat.
Természetesen a gasztronómiában is széleskörűen használható:
A mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai készítmények, húsok ízesítésére alkalmas. Készülhet vele sokféle mártás, a tartártól a vadasig, pác, szósz.
Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós ízét, könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat.
Savanyúságokhoz is használható. Külföldön gyártott mustárok: dijoni, bordeaux-i, angol, német, amerikai, Champagne, vörös, mézes…
Recept: Mézes-mustáros sült hal
Hozzávalók:
3 evőkanál méz
3 evőkanál dijoni mustár
1 teáskanál citrom leve
4 darab lazacfilé
ízlés szerint bors
Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Egy kis edényben keverje össze a mustárt, mézet, citromlevet, óvatosan ízesítse egy csipetnyi borssal. Kenje be az egyveleggel a lazacszeleteket, melyeket ezután helyezzen sütőlapra. Süsse kb. 20 percig. Akkor kész, ha a hal húsa teljesen omlóssá válik. Köretnek tavasszal epret és friss salátát kínáljon. De rizzsel is kitűnő kombináció.(világháló)