formátum fele2021.09.21. 08:20, magam2
minden ami erdekes lehet
egészség – perc…
Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel
Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét (sic!). A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.
„Ha mikorhullámú sütőt használunk, kevesebb tápanyag megy veszendőbe, mint a főzés, vagy olajban sütés esetén” – magyarázta a Huffington Post nevű amerikai portálnak Dr. Guy Crosby, a Harvard egyetem közegészségügyi karának adjunktusa. „Mivel ez egy száraz hevítési eljárás és mivel rendkívül gyors folyamatról van szó, ezért a tápanyagok csak rövidebb ideig vannak kitéve a mikrohullámok által generált hőnek.”
Amikor a mikrohullámú sütő jobb, mint a főzés
Bizonyos, hőre érzékeny tápanyagok, mint például a B-, vagy C-vitamin lebomlanak a főzés során, azonban más anyagok, mint például a paradicsom színét biztosító antioxidáns likopin, vagy a sárgarépában megtalálható béta-karotin hatásfoka épp a hevítéstől növekszik. Hosszan főzve azonban ezeknek a vegyületeknek is csökken a mennyisége. A mikrózás azonban csak rövid ideig hevíti az ételeket, ezért kevesebb tápanyag bomlik le hatására.
„Ha ételt melegítünk, mindegy, hogy mikrohullámú sütőt használunk, főzünk vagy sütünk, ez csökkenteni fogja a hőre lebomló tápanyagok mennyiségét” – tette hozzá Dr. Don Schaffner, a Rutgers egyetem táplálkozástudományi karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen konkrét tápanyagról, mekkora hőmérsékletről és mennyi időről van szó.
Mi a legjobb főzési módszer?
Dr. Crosby és Dr. Susan Nitzke, a University of Wisconsin-Madison táplálkozástudományi karának professzora szerint a gyors főzési módszerek (gőzölés, mikrózás) a legjobbak, legalábbis a tápanyagok mennyiségének maximalizálására.
„Nincs olyan, hogy a legjobb főzési módszer” – tette hozzá a HuffPost Science-nek nyilatkozva Dr.Ashim Datta, a Cornell egyetem biologiai és környezetmérnöki karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen élelmiszerről, milyen elkészítési módról és milyen konyhai eszközről van szó. A lényeg az, hogy ha valamit vízben főzünk, sok tápanyag veszendőbe megy. Ha a mikrohullámú sütőben melegítünk valamit víz nélkül, ez jóval gyorsabban készen lesz, és így nincs idejük lebomlani a tápanyagoknak. Ezen felül azonban más, általános összefüggést nem lehet megállapítani. (nlcafe.hu)
formátum fele2021.09.21. 08:19, magam2
minden ami erdekes lehet
tárlat - látogató...
jean ferdinand monchablon (1855-1904)



formátum fele2021.09.21. 08:18, magam2
minden ami erdekes lehet
csak egy gondolat…
tudod furcsa szerzet az ember, mert elérkezik egy pontra, amikor rájön, hogy olyan dolgokat hajszol, amikre már nem is vágyik...
formátum fele2021.09.21. 08:16, magam2
minden ami erdekes lehet
ez vagy jön valahonnan, vagy megy valahová...(de mi ez?)

formátum fele2021.09.21. 08:14, magam2
minden ami erdekes lehet
egyperces…
Érvek a dohányzás ellen
Barátom dicsekedett, hogy micsoda hatalmas akaratereje van, mert sikerült végleg leszoknia a dohányzásról. Nem tartottam olyan nagy számnak a dolgot. Ami neki egyszer sikerült, azt én tízszer is meg tudtam csinálni.
Nagyapám nyolcvannyolc éves korában halt meg. Tizenöt éves korától folyamatosan dohányzott, eleinte, míg csak ismerkedett az ízével, sokat szívott, később még többet. Mondta is mindig az orvosa, „Pista bácsi, ennek nem lesz jó vége, bele fog halni”. Nagyapám, aki kiváló egészségnek örvendett, világéletében tevékeny ember volt. Bizonyíték erre, hogy az utolsó leheletéig aktívan verte a nagymamát.
Szörnyű halála volt. Fél óra alatt elvitte a végelgyengülés. Ha nem dohányzott volna, talán még ma is élne.
A kis családi nosztalgiázást félretéve, térjünk át a hazai dohányzás kultúrájának rövid történelmi áttekintésére.
Három cég érdekeinek egybeesése alapozta meg a magyarországi dohányipar robbanásszerű fejlődését.
Egy jelentős támogatottsággal bíró nonprofit közösség utazási irodát nyitott. A több ezer éves cég kapcsolati tőkéjének köszönhette, hogy bevették a buliba. Specialitása a mennyországba való utaztatás volt. „Szívjon naponta öt cigivel többet, és tíz évvel tovább lesz halott” volt a szlogenjük, és ezzel sikerült számtalan kuncsaftot megnyerniük. Angyali idegenvezetőik voltak, és sajnálatos módon egyre többen disszidáltak is az útjaikon.
A másik nagy cég a pokoli Apeh volt. Jelentősen megadóztatták a dohánytermelőket és -kereskedőket azzal a felkiáltással, hogy ezeket a pénzeket a tb-nek adják a tüdőbetegek orvosi költségére. Majdnem így is lett, de a tb visszaüzente nekik, elég az a pénz, ami a mennyországtúrát választók ki nem fizetett nyugdíjából megmarad.
Így a három cég természetes szövetségese lett egymásnak. Ez az összetartozás-érzés hívta életre a Magyar Cigaretta trösztöt. Természetesen a termesztőket sem hagyták ki a milliárdos üzletből. Ők dohányozhattak, fizethették az adót és a nyugdíjjárulékot, majd a mennyországba kerültek.
Mindenki jól járt?
Lehet, hogy mégsem káros a dohányzás?
(Nemtom)
formátum fele2021.09.21. 08:12, magam2
minden ami erdekes lehet
kettő az egyben, profil és félprofil kép...

formátum fele2021.09.21. 08:11, magam2
minden ami erdekes lehet
tudtad…?
Szent Máté, a könyvelők, az adószedők, a bankárok, a pénzügyőrök és a biztonsági emberek védőszentjének ünnepe
Szent Máté I. században élt apostol, evangélista, Jézus tanítványa. Máté evangéliuma szerint eredeti neve Lévi volt, Márk pedig Alfeus fiának mondja. Valószínűleg Galileában született, és Kafarnaum városában volt a rómaiak adószedője. Jézus igehirdetésének második évében csatlakozott hozzá. A Hagyomány szerint Krisztus halála után ő jegyezte le - közvetlen tapasztalat alapján - a Megváltó szavait és cselekedeteit, s így az evangélisták művei sorában az ő írása áll, időrendben, az első helyen. Az apostolok szétoszlása után - úgy mondják - Etiópiában terjesztette az evangéliumot, és vértanúi halált halt. -A néphit szerint Máté napján kezdődnek az őszi viharok. Jelentős időjárási fordulónap, az őszi búzavetés kezdete. (ezenanapon.hu)
formátum fele2021.09.21. 08:09, magam2
minden ami erdekes lehet
elkapja...?

formátum fele2021.09.21. 08:08, magam2
minden ami erdekes lehet
településeink...
Magyarlukafa
Magyarlukafa (horvátul Luka[3]) község Baranya megyében, a Szigetvári kistérségben, Szigetvártól északra.
Története
Magyarlukafát az oklevelek 1236-ban említették először az oklevelek, Luca néven. 1395-ben Lucafalwa, 1408-ban Lukafalwa, majd később Lukafa, Lukafalwa néven említik.
A falut a török idők után sokáig csak mint pusztát említették kevés magyar lakossal.
1772-ben németek érkeztek ide, akik a faluban letelepedve üveghutát létesítettek itt.
Az 1950-es megyerendezéssel a korábban Somogy vármegyéhez tartozó települést a Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.
Nevezetességei
Tájház

formátum fele2021.09.21. 08:07, magam2
minden ami erdekes lehet
ami összeköt...

|