magam portálja - minden ami érdekes lehet
magam portálja - minden ami érdekes lehet
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
tik-tak
 
archívum
Friss bejegyzések
2021.07.31. 07:18
2021.07.31. 07:15
2021.07.31. 07:13
2021.07.31. 07:12
2021.07.31. 07:05
Friss hozzászólások
 
Friss hozzászólások

Tartalom

 
formátum-féle

formátum fele

2021.07.30. 08:37, magam2
minden ami erdekes lehet

teljes kényelem...ben

formátum fele

2021.07.30. 08:33, magam2
minden ami erdekes lehet

ötlet - sarok...

Csináld magad: virágtartó torony

Emeletes virágtartót már készítettünk, most találtam egy egyszerűbben elkészíthető, de hasonlóan látványos megoldást. Ha már idén nem is, de jövő tavasszal megvalósítható. Addig viszont nem tudok várni a blogbejegyzéssel, most azonnal teszem közkinccsé teszem.

427331_343904775695948_1349674999_n.jpg

Szükséges anyagok
 
  • Fémvödrök különböző méretben
  • Kavics (murva)
  • Virágföld
  • Műanyag cserép
 

Keressetek vagy alakítsatok ki a virágtartónak egy stabil helyet a kertben.
 
 
buckets4_thumb[1].jpg
 
 
A vödröket meghagyhatjátok eredeti ütött-kopott mivoltukban, de akinek jobban tetszik, le is lehet festeni. Nekem nagyon tetszik rozsdásan is.
 
 
buckets2_thumb[1].jpg
 
 
A vödrök alját fúrjátok ki néhány helyen, hogy majd a felesleges víz eltávozhasson.
 
 
buckets3_thumb[1].jpg
 
 
A legalsó és legnagyobb vödör alját béleljétek ki kaviccsal vagy murvával. Segít a pangó víz elvezetésében is, és egy kis virágföldet is megtakaríthattok vele.
 
 
buckets5_thumb[1].jpg
 
 
Töltsétek fel földdel a vödröt, majd rögzítsetek bele egy fejre állított műanyag virágcserepet. Ezzel még egy kevés földet takaríthattok meg, pont annyi kerül a vödörbe, amennyi szükséges, emellett pedig kitűnő alapja lesz a torony következő elemének is.
A többi vödörbe már nem szükséges műanyag cserepet tenni. Úgy helyezzétek egymásra a szinteket, hogy mindig be lehessen temetni földdel az aljukat, így lesznek kellően stabilak.
 
 
buckets6_thumb[1].jpg
 
 
Kész!
 
 
DSC_0012_thumb[1].jpg
(Forrás: Backwoods Cottage)

 

formátum fele

2021.07.30. 08:27, magam2
minden ami erdekes lehet

biztosan megunta, hogy a lábára lépnek...

formátum fele

2021.07.30. 08:26, magam2
minden ami erdekes lehet

egészség – perc…

 

Nincs kapcsolat a koffein és a magas vérnyomás között

 

Egy nemrég, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent új kutatás szerint nincs kapcsolat a napi kávéfogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között.

A korábbi kutatások során a tudósok csak nagyon kevés ideig (kevesebb, mint 85 napig) kísérték figyelemmel a résztvevők életvitelét, ezért kapcsolhatták össze a magas vérnyomást a kávéfogyasztással

Zhenzhen Zhang (Michigan Állami Egyetem) és kollegái szisztematikusan átvizsgálták és meta- analizálták a korábbi kutatási eredményeket. Vizsgálataik során elektronikus adatbázisokat (MEDLINE, EMBASE, Agricola, Cochrane Library) és hat korábbi kutatási anyagot is megvizsgáltak. Egyes kutatások során a tudósok akár 33 éven keresztül is figyelemmel kísérték a kávéfogyasztók egészségi állapotát.

A mostani kutatásban így összesen 172 567 önkéntes adatait vizsgálták meg, akik közül 37 135-nél alakult ki magas vérnyomás betegség. Ezek alapján megállapították, hogy a magas vérnyomás kialakulásának relatív veszélye a napi 1-3 csésze (1 csésze: 237 milliliter) kávét fogyasztóknál 1,09, a 3-5 csészét fogyasztóknál 1,07, az öt csészénél többet fogyasztóknál pedig 1,08. Ezek alapján a magas vérnyomás kialakulásának esélye azoknál a legmagasabb, akik a legkevesebb kávét fogyasztják.

A kutatók szerint a vizsgálatnak természetesen vannak vitatható aspektusai, elsősorban az olyan tényezőknek köszönhetően, mint az elfogyasztott kávé erőssége, a koffeines/koffeinmentes kávé aránya, valamint az adagok eltérő mérete.  (NőiNetCafe)

formátum fele

2021.07.30. 08:24, magam2
minden ami erdekes lehet

tárlat - látogató...

sidney richard percy (1821-1886)

 

 

 

 

 

formátum fele

2021.07.30. 08:24, magam2
minden ami erdekes lehet

csak egy gondolat…

 

tudod furcsa szerzet az ember, mert az életében eljön az a pillanat, mikor rájön, hogy olyan dolgokat is hajszol, amikre már nem is vágyakozik…

 

 

formátum fele

2021.07.30. 08:20, magam2
minden ami erdekes lehet

tele kérem...

formátum fele

2021.07.30. 08:19, magam2
minden ami erdekes lehet

egyperces…

Vacsora

Két hete bolyongtunk a sivatagban. Vizünk bőven van a velünk hozott tartályokban, akár több hétre is elegendő, amióta csapatunk három főre zsugorodott. Én, Wu Vej Csen és a kutyám, Dali.

Az élelem sokkal nagyobb gond. Már egy hete nem ettünk semmit. Eleinte még Dalinak sikerült egy-két kígyót, gyíkot elfogni, meg olykor rovarokat, de már semmit nem találtunk.

Elgyengülve követtük a csillagokat, remélve, így hamar magunk mögött hagyhatjuk a sivatagot. Mind a ketten ismertük az éjszakai ég támpontjait.

Dél körül lehetett, a sátor adta árnyékában pihentünk. Kizárólag kora reggel és késő délután mentünk, amikor a nap ereje nem hátráltatott minket annyira. Éjszaka fogvacogva próbáltunk aludni a szétszakadt hálózsákokban. Kutyámat kettőnk közé fektetve igyekeztünk melegen maradni reggelig.

– Figyelj – szólt hozzám Csen – Én nagyon éhes vagyok. A gázfőzőben van még gáz és van edényünk, meg fűszerek.

– Mire gondolsz? – Azt hittem van valami rejtett étel nála.

– Ne sértődj meg haver, de arra gondoltam …

Egyre kíváncsibban néztem rá, kezdtem összezavarodni. Arra gondoltam, az éhség okozta tápanyaghiány miatt kezdett bekattanni.

– Nagyon éhes vagyok és enni akarok – folytatta – Nekünk van kajánk, de nélküled nem kezdhetek neki.

Csodálkozva ültem fel, most már kezdett egyre jobban izgatni, mi jár a fejében. Az új helyzet adrenalinnal töltött el, így nem éreztem magam annyira éhesnek.

– Milyen kajánk? – tettem fel a kérdést.

– Dali – nyögte ki félve.

Nem jutottam levegőhöz. Ez soha nem jutott eszembe. Kutyám, mint étel. Hallottam már róla, hogy a világ más tájain ugyanolyan ételnek számít, mint nálunk a tyúk vagy a sertés, de a leghűségesebb társamra nem tudtam ennivalóként tekinteni. Fel sem foghattam, Csennek hogyan jutott eszébe ilyen.

– Ne haragudj, haver. Nem akartalak megbántani.

– Semmi gond Csen. Egyszerűen ez a lehetőség eszembe sem jutott eddig.

 

 

– Ne haragudj rám Dali, muszáj volt. Ki tudja meddig kell még menni a sivatagban. Szükségünk van húsra. Az embernek a hús szükséges élelem- és energiaforrás.

A nyársat lassan forgattam a gázfőző felett, vigyázva, minél kevesebb zsír csepegjen le, inkább a sülő hús sütését segítse.

Sokáig tartott a nyúzás, a darabolás. Soha nem csináltam még ilyet és nem tudtam mi merre van. Ezért inkább a lábakat vágtam le és húztam a nyársra. Több helyen bevágtam, hogy a zsír ki tudjon sülni belőle. A szőr hamar leégett a tűz miatt. A szakácseszközök között találtam egy kencét, ezzel rendszeresen szétkentem a zsírt, így a bőr láthatóan kezdett pirosodni.

Megint fordítottam a nyárson.

– Ne haragudj Dali, kiskutyám. Csennek igaza volt. Ennünk kell. Annyira sajnálom, hogy így kellett végződnie. Egyszerűen nem tudom, hogyan fogok így tovább élni. Lehetek-e majd az, aki voltam, vagy teljesen más ember leszek.

Megszurkáltam a lábszárat, érzésem szerint már teljesen átsült. Így belegondolva, semmivel sem nehezebb, mint sertést nyárson sütni. Még jó, hogy voltak fűszerek. Így a kakukkfüves hús sós illata jelentősen serkentette nyál termelésemet. Gyomrom hatalmas kordulással jelezte türelmetlenségét.

– Na gyere, fiú. Kész a hús.

Késemmel egy kisebb falatot szeltem le. Csen döbbent arccal nézett még mindig rám. Nem hitte, hogy megteszem.

Megfújtam a húst, majd a türelmesen váró kutyámnak odaadtam az első falatot.  (a Hang)

formátum fele

2021.07.30. 08:18, magam2
minden ami erdekes lehet

sport pillanat...?

formátum fele

2021.07.30. 08:17, magam2
minden ami erdekes lehet

tudtad...?

Pénz
Sokan azt hiszik, hogy Amerika találta fel a dollárt. Pedig nem. Csehországból jött, ami akkor Németországhoz tartozott. Akkor tallérnak (thaler) nevezték, ezt pedig az európaiak közül sokan nem tudták kimondani. Ebből a rossz kiejtésből született a dollár név. 

A legsúlyosabb pénznem a csendes-óceáni Yap szigetén, egészen a második világháború kezdetéig használatos volt. Ez a közepén lyukas agronit kőkorong volt. 

A legtöbb korong átmérője nem volt több 30 centiméternél, de akadt egy 3,5 méteres is. Ezt póznán vitték, amikor a tulajdonosa vásárolni akart rajta.

Ennek ellentéte, a legkönnyebb pénz az Új-Hebridákon volt forgalomban. Itt pénzként sokáig ritka tollakat használtak. 

Évszázadokig a só is fizetőeszköz volt, különösen Etiópiában, de a régi Rómaiak is sóval fizették ki a munkásokat. Innen ered az angol "jövedelem" szó (salary), ami a só (salt) szóból származik.

Borneóban, még a XIX. Században is törvényes fizetőeszköz volt az emberi koponya.(világhálo)

 
Menü
 
kalendárium
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
üzenetek
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
itt jártatok
Indulás: 2009-04-04
 

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE! - Skam és remakejei MAGYAR FELIRATTAL, folyamatosan frissülünk!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE