formátum fele2020.12.01. 08:58, magam2
minden ami erdekes lehet
Szaki bácsi mondta...
feltolta a zsanér a stokit, ezért óvatosan áthangoltam a termosztátházat, hogy jobban szóljon...
formátum fele2020.12.01. 08:54, magam2
minden ami erdekes lehet
sisak helyett...
formátum fele2020.12.01. 08:51, magam2
minden ami erdekes lehet
ötlet - sarok...
Karácsonyi díszek száraztésztából
A Pritt Kreatív Klubban hétről hétre gyermekekkel is könnyen megvalósítható ötleteket találtok. Rovatunk igazodva a jeles alkalmakhoz és aktualitásokhoz mindig naprakész ötletekkel jelentkezik. Ez alkalommal egy nem mindennapi alapanyagot választottunk, a száraztésztát. Ünnepek idején remek alapanyag kreatív tevékenységekhez, ezért érdemes egy félmaréknyit félretenni a különféle fajtákból.
A tésztagyűjtögetés már eleve izgalmas elfoglaltság -a kislányom mindig körülnéz a dédimamik spájzában valamilyen különlegesebb fajtát keresve-, de a hétköznapi fajták is nagy teret nyújtanak az alkotáshoz. Az olasz tésztakülönlegességből persze mindenképpen érdemes néhány szemet ilyen célra tartogatni.
Ragasztás, pótlás:
A tésztákat egyéb anyagokkal is párosíthatjuk, (pl. fagolyó, hungarocellgolyó), ha adott figurához nem találunk megfelelő formát. Barkácsragasztóval, ragasztópisztollyal rögzíthetjük egymáshoz az elemeket.
Festés:
Célszerű és gyors megoldás festékspray-t használni. Különösen népszerűek ilyenkor az arany és ezüst színű dekorációs spray-k. Hagyományos módon, ecsettel is kifesthetjük (akrilfestékkel, esetleg temperával). Igény szerint fényessé és tartósabbá tehetjük lakkozással. Hóspray-vel hangsúlyozhatunk egyes motívumokat. Egyes figurákhoz használhatunk flittereket és csillámport is.
Néhány lépésről lépésre útmutató angyalka készítéséhez:
Az aranyszínű spray használata valóban nagyon látványos!
Visszafogott fehér árnyalattal kísérletezhetünk, érdemes!
Fehérre festve, csillámporral szórva, remek párosítás. A csillámport a még nedves festékbe szórjuk bele.
A megunhatatlan arany...
Akár koszorút is készíthetünk tésztából!
Vagy éppen karácsonyfát.(Források a képekre kattintva!,Színes Ötletek)
formátum fele2020.12.01. 08:50, magam2
minden ami erdekes lehet
állati jó kukta...
formátum fele2020.12.01. 08:50, magam2
minden ami erdekes lehet
egészség – perc…
A téli táplálkozásról
A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk többet enni és kevesebbet mozogni. Érdemes szakítani a rossz szokásokkal, hogy a tavaszt ne fogyókúrával kelljen kezdenünk.
Az évszakok változása nem csak a természetben, hanem szervezetünk szükségleteiben is változásokat hoz. Ahogy a hideg idő beköszöntével a ruhatárunkat is melegebb darabokra cseréljük, úgy a táplálkozásunk is észrevétlenül átalakul. A könnyű nyári saláták, ízletes zöldségételek, lédús gyümölcsök, jégbehűtött üdítők helyett szívesebben fogyasztunk táplálóbb, melegebb, zsírosabb ételeket.
De valóban szükségünk van erre, vagy a génjeinkben őrzött ősi túlélési mechanizmus késztet arra bennünket, hogy zsírraktárainkat feltöltsük?
Szervezetünk a külső körülményektől függetlenül állandóságra törekszik. Testünk hőmérséklete kánikulában és zimankóban is 37 °C. Ez nyáron kevesebb, télen több (kb. +3-5 százaléknyi) energiát igényel. Ezt a többletenergiát (ami csupán napi 100-150 Kcal-t jelent!) fordítja szervezetünk a hőtermelés fokozására.
A megfelelő öltözködés, a fűtött lakások, munkahelyek miatt nem vagyunk úgy kitéve az időjárás viszontagságainak, mint őseink voltak, így a kihűléstől sem kell tartanunk. Nem kell tehát szalonnát tepertővel ennünk, mert túlélés helyett túlsúllyal búcsúztatjuk majd néhány hónap múlva a telet. Ez könnyen bekövetkezhet, ha szükségleteinknél több energiát fogyasztunk. A karácsonyi ünnepek, vendégeskedések idején különben is jellemző, hogy többet eszünk a kelleténél.
Télen a nassolásra is hajlamosabbak vagyunk. Ugyanakkor kevesebbet mozgunk, többet alszunk. Így aztán tényleg fogyókúrával kezdhetjük a tavaszi hónapokat!
Mit tegyünk és főleg mit együnk, hogy ezt elkerüljük?
Az egészséges táplálkozás szabályai évszaktól függetlenül, egész évben érvényesek. Ügyelnünk kell a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) megfelelő arányára, az ásványianyag-, vitamin-, rostszükséglet fedezésére, a folyadékpótlásra.
A legnagyobb problémát az okozza, hogy a téli hónapokban sokkal kevesebb friss alapanyag - főleg zöldség és gyümölcs - áll rendelkezésünkre, mint nyáron. A burgonya, káposztafélék, fekete retek, gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa) jól tárolhatóak és változatosan elkészíthetőek (leves, főzelék, saláta, párolt köret). Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a vitamintartalmuk a tárolás során hétről hétre csökken. A sütőtökről sem szabad megfeledkeznünk, mert remek C és B-vitamin-forrás és karotinoidokban (A-provitamin) is gazdag. A savanyú káposzta is jellegzetes téli alapanyag, különösen akkor egészséges, ha nyersen fogyasztjuk. A zöldségfélék közé tartoznak a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) is. Magas rost-, növényi fehérje-, vitamin- és keményítőtartalmuk miatt egész évben érdemes fogyasztani őket. Nem csak leves és főzelék, hanem saláta és húspótló is készülhet belőlük.
A gyümölcsfogyasztás télen is fontos. Az almán és körtén kívül a déligyümölcsök (banán, narancs, mandarin, grépfrút, kivi) fedezhetik rost- és vitaminszükségletünket.
A gyorsfagyasztással tartósított zöldség- és gyümölcsfélék (zöldborsó, zöldbab, karfiol, brokkoli, paraj, szilva, meggy, őszibarack, stb.) a téli hónapokban is az asztalunkra varázsolhatják a nyár ízeit. A vitamintartalmukat is megőrizhetjük, ha párolással vagy gőzben puhítással készítjük el.
A különféle zöldségkeverékekből ízletes saláták készülhetnek. Előnyös, ha ezeket nyers zöldségfélékkel kombináljuk (pl. fejes káposzta, savanyú káposzta, fekete retek).
Télen a vírusfertőzéseket elkerülhetjük, ha bőséges C-vitamin-bevitellel erősítjük immunrendszerünket. Ebben segíthet, ha petrezselymet, snidlinget, turbolyát, mentát, citromfüvet nevelgetünk a konyhaablakban vagy különféle magvakat csíráztatunk, és ezekkel ízesítjük megszokott ételeinket.
A zsírbevitelünket kordában tarthatjuk, ha télen is inkább a sovány húsokat, zsírszegény felvágottakat, tejtermékeket részesítjük előnyben. Az elkészítés során is takarékoskodhatunk az olajjal, ha teflont, grillsütőt, alufóliát, cserépedényt használunk. A hagyományosnak mondható töltött káposzta vagy akár a kocsonya is elkészíthető "light"-os változatban.
A szénhidrátok közül főleg az egyszerű cukrok bevitelét próbáljuk csökkenteni. Az ünnepi sütemények is készülhetnek mesterséges édesítőszerrel. Kedvenc teánkat igyuk kevés mézzel vagy cukorpótlóval ízesítve.
Télen gyakrabban kerülnek az étlapra a főtt és sült tésztafélék is. Használjunk kevesebb zsiradékot, cukrot és válasszuk inkább a sovány tejtermékekkel, gyümölccsel, zöldséggel készült változatokat (pl. almás palacsinta, stíriai metélt, zöldséges spagetti stb.).
Ha ránk tör a nassolás kényszere, ne csokival vagy habos-krémes tortával tömjük tele magunkat, hanem együnk gyümölcsöt, müzliszeletet, pár szem mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt. Így nem csak az édesség utáni vágyunkat elégítjük ki, hanem lelkiismeret-furdalásunk sem lesz a torkoskodás miatt. A karácsonyi menü összeállításánál is teremthetünk új hagyományokat. Hiszen ami különleges és finom, nem kötelező, hogy hizlaló és egészségtelen is legyen. A mértékletességet azonban mindenképpen tartsuk szem előtt.
(Egészségtükör.hu)
formátum fele2020.12.01. 08:49, magam2
minden ami erdekes lehet
tárlat - látogató...
Christoph Ludwig Agricola ( 1665 – 1724 )
formátum fele2020.12.01. 08:48, magam2
minden ami erdekes lehet
csak egy gondolat…
tudod furcsa szerzet az ember, mert az egyik mindig akar, és a másik mindig ad, de nehéz eldönteni, hogy ki mit akar, és ki mit ad...
formátum fele2020.12.01. 08:45, magam2
minden ami erdekes lehet
- így kérlek, hogy ne bántsál...!
formátum fele2020.12.01. 08:44, magam2
minden ami erdekes lehet
egyperces...
Mennyit ér a jó szándék..!
Szerda hajnalban kómásan estem be a bejárati ajtón. Megbotlottam a küszöbben, hatalmasat zakóztam. Talán kevesebbet kellett volna inni... A kis akcióm természetesen azonnal felébresztette a nagyit is. Rögtön kisietett a szobájából, a köntösét is csak úgy sebtében öltötte fel. Ehhez képest nem is állt rajta olyan kajlán. Aggódó tekintete mosolygóvá vált, amint meglátta, hogy felállok és teszek néhány - talán határozottnak tűnő, de igazából szörnyen bizonytalan - lépést
- Nem ütötted meg magad, gyermekem? - kérdezte.
- Nem, nem, nagyi. Jól vagyok. Aludj - Csak tőmondatokban tudtam beszélni az elfogyasztott alkohol mennyisége, illetve a hajnali időpont miatt.
- Tudod, hogy nem tudok aludni, amíg meg nem bizonyosodom róla, hogy biztonságban hazaértél! - emlékeztetett.
- Tudom.
- Már megvetettem az ágyad, csak feküdj le, aludj! - mondta, s én rögvest elindultam a szobám felé. Út közben még visszafordultam:
- Köszönöm.
- Aludj, csak aludj, én majd vigyázok, hogy délig semmi se zavarja az álmodat! - ígérte nagyi.
Lassan bebotorkáltam a szobámba. Próbáltam kitapogatni a köztem és az ágy között elhelyezkedő bútorokat, nehogy nekimenjek vagy belerúgjak valamelyikbe. Villanyt nem akartam kapcsolni, szörnyen bántotta volna a szemem a fény ilyen hirtelenjében. Sikerült nesztelenül elvánszorognom az ágyig. Ledőltem, s élveztem a puha takaró érintését, a hideg párnát az arcomon, a melengető érzést, hogy itthon vagyok. Csakhamar el is aludtam.
Reggel hat óra körül ébredhettem fel először. A nagyi hangját hallottam, valakinek kiabált. Furcsállottam ezt a tevékenységet, nemcsak azért, mert a nagyi olyan halkan szokott beszélni, hogy nekem van szükségem hallókészülékre, hanem mert azt ígérte, délig nyugodt, csendes körülményeket biztosít nekem, hogy kialhassam a tegnapi születésnapi bulim fáradalmait.
- Kedves szomszéd! - kiáltott nagyi - Kérem, ne ordítson a feleségével! Az unokám nagyon fáradt és ma érettségizni fog!
Bosszankodva, majd kicsit mosolyogva jöttem rá, hogy nem is a szomszéd hangjára, hanem az én drága nagymamám jótékonykodására ébredtem fel. A fal felé fordultam és lekapartam magamról a takarót, mert szörnyen verejtékeztem. Az ablak ugyan nyitva volt, de ez nem sokat változtatott a szobában lévő hőségen, ugyanis kintről is csak a meleg, nyári levegő áramlott be.
Arcomat mélyen a hideg tollpárnába fúrtam, majd hamarosan újra elnyomott az álom.
Másodjára akkor keltem fel, mikor nagyi a szobámban ténykedett. Bizonyára az ablakpárkányon ülő verebekre ripakodott, mert sűrű 'Hess!'-ek közepette a kezével kalimpált a levegőbe. S hogy cselekedetének eredményességéről megbizonyosodjon, még sokáig bámult az égre. Elkönyvelte a madarak fölött aratott győzelmét, majd összeszedte az eldobált ruhadarabjaimat, s szépen összehajtogatva a fotelba tette. Ezután büszkén - ,mert ugye ő gondoskodik a nyugalmamról - kivonult.
Magamban picit mérgelődtem, miért zargat folyton, de csak elmosolyodtam újra. Hisz' nagyi csak jót akar, s lám, még az ablakot is bezárta a madár-hadművelet után. Így már elviselhetőbb volt a hőség, s engem újra elnyomott az álom.
Percekkel vagy órákkal később - no igen, az ember alvás közben teljesen elveszti az időérzékét - arra riadtam fel, hogy a nagyi magában szitkozódik:
- Hogy a fene vinné el ezt a tejet, hogy kifut...!
Hogy mit művelt ő a tejjel, azt csak utolsó elszundításom után tudtam meg, egészen pontosan déli tizenkét órakor, amikor nagyi mosolyogva, kipirult arccal, csillogó szemekkel, egy tálcát egyensúlyozva közelítette meg az ágyamat. Ahogy megláttam a gőzölgő, meleg tejet a piros pöttyös bögrében, elmosolyodtam. Szóval ezt a tejet átkozta az én nagyikám! Nagymama, látva a reakciómat, boldogan szólalt meg:
- Látod, gyermekem, milyen nyugodtan aludtál! Én megígértem, hogy vigyázok a nyugalmadra, s lám, a nagyi soha nem szegi meg a szavát! - mondta mindentudóan - Pedig ha tudnád, hogyan telt az én délelőttöm!
-Tudom én, tudom, nagyikám...! - mondtam magamban somolyogva.
-De mondd csak, jól aludtál, édes lelkem?
-Drága nagyi...! - mondandómat nagy levegővel kezdtem, mert sok mindent akartam mondani. Ám végül csak ennyit válaszoltam:
- Nagyszerűen aludtam, nagymama, köszönöm!
(Bestia)
formátum fele2020.12.01. 08:43, magam2
minden ami erdekes lehet
napi - fárasztó...
|