formátum fele2020.06.01. 19:07, magam2
minden ami erdekes lehet
ötlet - sarok...
Ötletek kertbe, szobai kertbe
Közvetlen környezetünk látványa legtöbbször nem a sok pénzbe kerülő dolgoktól lesz szebb, hanem az ötletes megoldásoktól, melyek nem kerülnek sokba. Képes összeállításunkban ilyeneket szeretnénk bemutatni.
Különleges összeállítások
Ha a csiga már úgyis kiköltözött, a mini növények beköltözhetnek
Névtáblák fűszernövényekhez az evőkanál adja magát
A hagyományos villanykörtéket úgyis felváltják az energiatakarékos és LED izzók
A fűszernövényes iglu: csak egy váz, a burkolata pedig a cserepek, virágcserepek
A régi teáskannák is felhasználhatók virágedénynek
A téglákba fúrt lyukakban a kis helyigényű, szárazságtűrő kövirózsák (Sempervivum) jól mutatnak
Gumiabroncsok színesben: növénytartó és modern utcabútor egyben
Egy régi írókomód is feléledhet, ha az alacsony tavaszi hagymás növények lakhelyévé válik
Gumiabroncs, mint támfal elem
Élőfűz kerítésről korábban már írtunk, de szél elleni élő épület is nevelhető belőle
A futónövényekkel a házfalat is „öltöztethetjük”
Egyszerű, de érdekes ötlet: miért is álljon minden mindig egyenesen?
Átlátszó vázában a virágszárakat eltakarhatjuk, mondjuk látványos levelekkel. (ezermester.hu)
formátum fele2020.06.01. 19:05, magam2
minden ami erdekes lehet
jó nadrág, csak egy kicsit merev...!
formátum fele2020.06.01. 18:55, magam2
minden ami erdekes lehet
egészség – perc…
Egészséges grillezés
A grillen sült ételek nemcsak egészségesek, hanem finomak is, hiszen a grill a húsoknak pikáns, füstös ízt kölcsönöz, miközben a sütéshez alig van szükségünk zsiradékra. Az sem utolsó szempont, hogy a szabadtéri sütögetés kellemes időtöltés, ami után nem kell az egész konyhát átsúrolnunk.
Természetesen nemcsak húsokat, hanem sajtot, zöldséget és gyümölcsöket is grillezhetünk, azonban grillezéskor sem feledkezhetünk meg néhány higiéniai és biztonsági szabályról. A húsok grillezésekor figyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, mert a túl magas hőmérsékleten sült, megpörkölődött, szenes húsokban a sütés folyamán rákkeltő kemikáliák, policiklikus aromatikus szénhidrogének és heterociklikus aminok keletkeznek.
Tartsuk a grillt tisztán és megfelelő állapotban
Tisztítsuk meg használat utána rácsot és/vagy használjunk alufóliát
A nyers húst elkülönítve tároljuk a zöldségektől, gyümölcsöktől és készételektől
Ügyeljünk a megfelelő sütési hőmérsékletre, ha szükséges használjunk hőmérőt
Ne süssük túl a húsokat és távolítsuk el a túlságosan megpörkölődött, szenes részeket
Vágjuk le a húsokról a túlzottan zsíros részeket, nehogy sütés közben lángra kapjanak
A sütés előtti pácolás, marinálás nemcsak ízletesebbé és porhanyósabbá varázsolja a húsokat, hanem az előbb említett karcinogén anyagok képződését is gátolja.
A szószokat csak a sütés után adjuk a húsokhoz.
A húsok mellé grillezzünk zöldségeket, például burgonyát, cukkinit, paprikát vagy padlizsán (DRportal)
formátum fele2020.06.01. 18:16, magam2
minden ami erdekes lehet
tárlat - látogató...
karl friedrich schinkel (1781-1841)
formátum fele2020.06.01. 18:07, magam2
minden ami erdekes lehet
csak egy gondolat…
tudod furcsa szerzet az ember, mert a féltékenységében a hiúsága tőr elő , megelőzve a szeretetét…
formátum fele2020.06.01. 11:56, magam2
minden ami erdekes lehet
a "furfangos" kerékpáros...
formátum fele2020.06.01. 11:55, magam2
minden ami erdekes lehet
egyperces...
Fodrásznál
-Fodrászhoz menni sosem volt öröm számomra, a borbély ugye pénzbe van, ott várakozni kell, az apró haj szúrja a nyakam, szóval el tudok képzelni ennél kellemesebb időtöltést is. Tetszik vagy nem időnként le, kell vágatni az embernek a haját, így hát a minap én is elmentem a fodrászhoz, ahova nem voltam bejelentkezve, tehát várnom kellett.
-Az üzlet tágas, modernnek mondható, hat fodrásznő dolgozik egyszerre, a várakozók tán tizenketten, tizenhárman lehetünk. Közöttünk egy hatvan körüli pirospozsgás férfi, aki vidékről, érkezett, néhány napot tölt itt a lányáéknál, csak most lejött a borbélyhoz, igaz már a közeli kocsmahivatalt is meglátogattam,- mondja. Hiszen tudják még ebben a korban is tapasztalatokra, van szüksége az embernek.
-Milyen tapasztalatokra bátyám?-kérdi a mellette ülő.
-Mátyásnak hívnak, - mondja, hát olyan tapasztalatokra, hogy itt mérnek-e jobb kisüstit, meg jobb bort, vagy otthon nálunk?
-Na és hol a jobb? - avatkozik a beszélgetésbe egy harmadik várakozó.
-A pálinka tán az enyém a jobb, amit otthon főzök a nagy mosófazékba, azt ugye, nem vizezem, meg olcsóbb is, a bor viszont itt a jobb, igaz valamivel többe kerül, mint otthon, de bor íze van.
-Oszt milyen bort ivott bátyám?
-Fehéret, de mondtam, hogy Mátyásnak hívnak.
A kettővel mellettem ülők meg is jegyzik, -Nézd már, Pisze Matyinak milyen fontos a neve, -ja.
-Bocs Matyi bátyám, de mi volt a neve?
-Mondom, hogy Mátyás.
-Nem a maga neve, hanem a bor neve.
-Mit tudom én, bementem itt a közeli kricsmibe, mondom-, kérek egy nagyfröccsöt, kérdi a kocsmárosné, milyen borból, mondom fehérből, kiöntötte, én meg be, jólesett.
-Mégis tokaji, balatoni, villányi, vagy milyen?
-Mindegy az, csak jó legyen, ez meg jó volt.
-Otthon a faluba milyen bort iszik? -kapcsolódik a beszélgetésbe, egy újabb várakozó.
-Tudják, az úgy van, hogy otthon a törzshelyem a "Kis Piszkos", Józsi a kocsmáros tudja, hogy fehérbort iszom, csak azt kérdezi, hogy hány tablettásat Matyikám? Én meg mondom, hogy három, négy, vagy öt.
Ezt már olyan beleéléssel adta elő az öreg, hogy az egyik fodrásznő hátra is szólt, hogy csendesebben uraim!
-Mátyás gazda, és mi a különbség a három és öttablettás között?
-Azt nem tudja senki, hacsak az nem, hogy a hármasat marmonkannából, a négyeset demizsonból az ötöset meg a tégelyből méri a Józsi.
A hallgatóság jót derül az előadáson, Mátyás is jól érzi magát, az idő is jobban telik.
-Képzeljék el, van már vagy két éve, délután kapálásból kerekezek hazafelé, beugrok a Kis Piszkosba, nagyon ki voltam tikkadva, már az ajtóból kiáltom Józsikám három decit a háromtablettásból, ahogy leülök, arra leszek figyelmes, hogy két idegen úrféle odamegy a Józsihoz, és arról faggatják, hogy mi az a háromtablettás, mire a Józsi, az öreg csak így hívja a háromputtonos aszút. Erre a fenti vitrinből kivesz egy üveget, felbontja, és abból hozta ki a három decit. Emberek olyan finom bort még nem ittam.
-Na és a pálinkája milyen?
- 2.-
-Nem akarok dicsekedni, de jöjjön közelebb, kóstolja meg, azzal a belső zsebéből előhúz egy laposüveget, és odanyújtja a kérdezőnek. Ahogy kinyitja az üveget kellemetlen cefreszag, tölti meg a helyiséget, a megkínált belekortyol, majd köhögve, prüszkölve fuldoklik, ki-kilötyögtetve az üveg igencsak "illatos tartalmát". Kínjában visszanyújtja azt a gazdájának, aki harsányan kérdi, tán nem ízlik? Választ sem várva jókorát húz az italból, majd tovább kínálja, vagy hárman elutasítóan rázzák a fejüket, a negyedik elfogadja, és meghúzza, persze megköszönni ő sem tudja, csak a feje vörösödik. Közben a fodrászat kezd úgy kinézni, mint egy tüdőgondozó, ahol a páciensek fele már a végét járja, az illat, pedig leírhatatlan. A fodrász hölgyek is méltatlankodnak, hogy ez nem kocsma, meg, hogy jobb lenne, ha a kedves vendég elhagyná az üzletet, az öreg azonban nemhogy elmenne, a személyzetet is megkínálja a bűzös itallal.
-Ne legyen már olyan szigorú kedveském, húzza meg, ne mérgelődjön!
-Ha nem hagyja abba rendőrt, hívok. - Így az üzletvezetőnő, de nem hívott, és az "előadás" folytatódott.
-Szóval nem iszik velem? Választ sem várva húzott egy jó nagyot az üvegből. Ki kér még?
Nincs jelentkező, akik ittak belőle tagadólag a fejüket, csóválják, és még mindig levegő után kapkodnak. Az öreg feláll, és egy fiatalember kezébe nyomja pálinkát, aki szabadkozik, de hamar belátja nincs menekvés, fenékig, vezényel Mátyás, és a fiú megissza az üveg alján lévő szeszt. Persze ő is levegő után kapkod, vörösödik a feje, legalább az ital elfogyott, gondolom, ami igaz is, de a hatása csak most jelentkezik igazán. A várakozók egyre hangosabbak, a mi Mátyásunk, pedig elkezd énekelni.
-A várakozók józanabb része már a zenés felár miatt aggódik.
-Valaki megkérdi, te Matyi, milyen pálinka volt ez?
-Vegyes.
-Mit vegyítettél?
-Cokorrépát, meg almát.
-Cokorrépából pálinkát? Ilyet még nem is hallottam.
-Nem is hallani kell azt, hanem inni. Azzal tovább dudorászik.
-Az egyik széknél éppen kész lett egy vendég, a fodrásznő udvariasan Mátyást szólítja.
-Még nem én következem, nem baj, jöjjön már, majd halkan hozzáteszi, előbb megszabadulunk magától.
-Nagynehezen feláll, megtántorodik, majd kis segítséggel beül a székbe, átmenetileg elcsendesedik a fodrászat, azért csak átmenetileg, mert kisvártatva hangos horkolás töri meg a csendet. Az iménti ivócimborák közül az egyik felkiált, nézzétek Pisze Matyi elaludt.
-Hazafelé sétálva azon gondolkodom, hogy fodrászt kéne váltanom, vagy mégsem!? (Zagyvapart)
formátum fele2020.06.01. 11:54, magam2
minden ami erdekes lehet
-ha nincs kedved sétálni vinni a blökit...?!
formátum fele2020.06.01. 11:52, magam2
minden ami erdekes lehet
tudtad…?
Honnan származik az anorák?
Az anorák az eszkimók viselete. A fóka- és medvebél csíkonként összevarrva pompás halászkabát-anyag. Hasonlít a plasztikhoz, csak erősebb. A zubbonyokat rénszarvasbőrből varrják. Ingszabásúak és csuklyásak. A karöltőbe éket eresztenek, hogy a kar szabadon mozoghasson. A csuklyát is jó mélyen beékelik a zubbonyba. A csuklya nyílását és az ujjak alsó szélét farkas- vagy kutyaprémmel szegik körül, így szorosabban zár, és a szél nem fúj be. Van, ahol a zubbony alsó széle is prémszegélyes. Így fest az igazi grönlandi eszkimó anorák. (világhálo)
formátum fele2020.06.01. 11:51, magam2
minden ami erdekes lehet
nem így kell csinálni...!
|