formátum féle2017.11.30. 20:24, magam2
minden ami érdekes lehet
jó éjt…
November
Könnyes felhők úsznak
Odafenn az égen,
Sötét palástjukat
Meglebegtetik.
Az útszéli gödrök
Száraz, éhes szája,
A leeső vízzel
Gyorsan megtelik.
A varjú háborog,
Károgva ül a fán,
Csapzott tollába
Belekap a szél,
Útjára nehezen,
Sírva elindul
A megkésett, sápadt,
Őszi falevél.
(Margot)
formátum féle2017.11.30. 20:23, magam2
minden ami érdekes lehet
Szaki bácsi mondta...
a kuplungharang leamortizálta a harangszót, így odafigyelve kicseréltem a harangkötelet, mert így mind a ketten jól jártunk…
formátum féle2017.11.30. 20:23, magam2
minden ami érdekes lehet
a Makdonaldszban lehet kapni gamburgert is...
formátum féle2017.11.30. 20:22, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
Adventi gyertyafény
Egy saját kezűleg készített koszorú négy gyertyával ünnepélyessé teszi már a várakozás időszakát is. Ezúttal igazi kézműves darabot, egy folton folt változatot mutatunk be, és nem csak a patchwork kedvelőinek.
A koszorúkészítés a lakásdíszítés egyik hálás műfaja, mert akár a tavalyit is átalakíthatjuk, felújíthatjuk, vagy beszerezhetünk néhány új hozzávalót és nagyobb gya- korlat nélkül is gazdagabbak leszünk egy szép koszorúval. A foltos koszorú alapja egy hungarocell karika, aminek a bevonására különféle maradék textileket használhatunk. Válogassunk össze színben és mintában egymással harmo- nizáló anyagokat, keskenyebb és szélesebb szalagot, farkasfogat, zsinórt, pomponos szalagot. A textileket vasaljuk ki és vágjunk belőlük csíkokat, majd kissé megfeszítve, hogy ne ráncosodjanak az íves részeken, borítsuk rá a karikára. Tűzzük meg gombostűvel. Folytassuk a bevonást körben, kis átfedéssel helyezzük egymásra a textilcsíkokat. Az anyagszéleket takarjuk szalaggal, zsinórral. Szúrjunk gyertyatüskéket a koszorúba, azokra gyertyákat. Díszítsük a koszorút kisebb nagyobb textilkörökből varrt jojókkal, melyek közepére öltsünk egy-egy gombot. A gyertyákra is tekerhetünk szalagot és díszíthetjük jojókkal.
A koszorúra cseppmentesen égő gyertyákat vásároljunk. Ne tegyük huzatba, mert ha nem függőlegesen ég a láng, nem tud elpárologni a gyertya anyaga, és viaszcseppek kerülhetnek a koszorúra. Égő gyertyával soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a koszorút! (ÖtletMozaik)
formátum féle2017.11.30. 20:21, magam2
minden ami érdekes lehet
mert minden rosszban, van valami jó..
formátum féle2017.11.30. 20:20, magam2
minden ami érdekes lehet
egészség – perc…
A SAJTOK JÓTÉKONY HATÁSAI
Manapság rengeteg sajtfélével találkozhatunk az élelmiszerboltok polcain. A választék rendkívül széles, így bárki megtalálhatja a kedvére valót a legegyszerűbbektől kezdve egészen az ínyenc fajtákig.
Most eláruljuk, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a sokoldalú felhasználási lehetőséggel bíró tejterméket.
A sajt az egyik legfontosabb táplálékunk. Jelentős mértékben tartalmaz életfontosságú anyagokat, mint a fehérjék, zsírok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok. Élettani értéke elsősorban fehérjetartalmának köszönhető. Tartalmazza az összes fontos aminosavat, kiemelkedő a tejfehérje-tartalma is. Ez az anyag könnyű emészthetősége révén különösen szükséges az olyan tevékenységekhez, amelyek elvégzése szellemi erőfeszítéssel jár, mivel a sajtban található aminosavak a központi idegrendszer kielégítő működésében töltenek be fontos szerepet. 10 dkg sajttal egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletének 35-45%-a fedezhető.
A sajt tápértékét vitamintartalma is nagymértékben befolyásolja. Némely fajta az 50%-os zsírtartalmat is elérheti. Azonban mielőtt megrettennénk e magas érték láttán, gondoljunk arra, hogy ez az élelmiszer remek forrása az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavaknak. 10 dkg sajt elfogyasztása a napi zsírszükséglet 15-20%-át fedezi. Ez azért különösen fontos, mert a zsírok kétszer annyi energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, mint a fehérjék.
A sajt szénhidráttartalma viszonylag alacsony. Ennek oka, hogy a bennük található kis mennyiségű tejcukor tejsavvá bomlik.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a tejtermék kiváló alapja a különböző ásványi anyagoknak. Bizonyára tudjuk, hogy sajt a legnagyobb mennyiségben kalciumot tartalmaz, ami elengedhetetlen a csontok megfelelő felépítéséhez és a D-vitamin szervezetbe való beépüléséhez. 10 dkg sajttal akár a napi kalciumszükséglet 100%-a is fedezhető. Ásványi anyagai közül jelentős mértékben tartalmaz még foszfort, nátriumot, káliumot és magnéziumot, amik többek között a D-vitamin felszívódásáért, az idegrendszer megfelelő működéséért, a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásáért, valamint az izomzat egészséges működéséért felelősek. A nyomelemek közül vas és cink található benne a legjelentősebb mértékben.
Vitamintartalmát illetően A-vitamin és a B-vitamin csoport tagjai fordulnak elő benne a legnagyobb arányban.
A legújabb kutatások szerint a sajt hatékony védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben. Ugyanis fogyasztása a fogzománcot fehérjével és zsiradékkal vonja be, ami akadályt jelent a szuvasodást okozó baktériumok megtelepedésének. Emellett pedig serkenti a nyálképződést.
Ahogy a cikk elején említettük, igencsak sokféle sajtfajtával tehetjük minél változatosabbá mindennapi étkezéseinket. Ezek a sajtfélék több csoportra oszthatóak.
A kemény sajtok táborába tartozik a cheddar és a parmezán. Félkemény sajtféle az edámi, a gouda, az óvári, a parenyica és a trappista. Nem utolsósorban pedig a lágy sajtok csoportját erősíti a camembert és a pálpusztai.
A sajt nagyon könnyen beépíthető az étrendünkbe, hiszen fogyaszthatjuk reggel, délben, este, önmagában, dióval vagy almával. De felhasználhatjuk rántott formában is és ugyanígy megállja a helyét hústöltelékként is. Sőt, az igazán ínyencek sajttortát is készíthetnek belőle. Egyszóval, fogyasszuk bátran és rendszeresen ezt az igazán ízletes és egészséges élelmiszert.
(Izsák A)
formátum féle2017.11.30. 20:15, magam2
minden ami érdekes lehet
tárlat - látogató...
Claude Monet festészete
formátum féle2017.11.30. 20:09, magam2
minden ami érdekes lehet
csak egy gondolat…
tudod furcsa szerzet az ember,mert sokszor avval nehezíti meg saját életét, hogy különféle sorsokat eszel ki magának…
formátum féle2017.11.30. 12:24, magam2
minden ami érdekes lehet
.a Kit Kat-ért nyomd meg a B6-ot!
formátum féle2017.11.30. 12:24, magam2
minden ami érdekes lehet
egyperces…
Negédes
Számtalanszor hallani az orvosok és a meteorológusok szájából azt a tanácsot, hogy az évszaknak megfelelően öltözködjünk. Ha tél van, akkor vegyünk fel kabátot, ha nyár van, és mégis van rajtunk kabát, akkor legalább gomboljuk ki.
A férfi gondterhelten nézegeti magát a tükörben. Nem és nem, ebben már nem lehet emberek közé menni. Nincs mese, új kabátot kell csináltatnom.
A ragyogó napsütésben kilép az utcára.
Milyen előrelátó!, gondolhatná az ember, de nem, neki ez a munkaruhája. A kabát, a hosszú fekete kabát, belül sok-sok zsebbel.
Egyre csüggedettebben járja az üzleteket. Nyáron hosszú kabát, sok-sok zsebbel – ilyen nincs.
Az előzőt egy kollégájától örökölte, amikor az bevonult a börtönbe. De az a kabát már tönkrement a kemény munkával eltöltött évek során. Hát persze, munkaruha! Akkor irány a munkaruházati szaküzlet.
– Jó napot kívánok, miben segíthetek?
– Speciális nyári télikabát kellene – rebegte.
– Uram, mi ebben a speciális?
– A bélésébe szeretnék vagy harminc zsebet.
– Milyen színben parancsolja?
– Hagyományos feketét szeretnék.
– Ezt tessék megpróbálni.
– Köszönöm, ez pont jó rám, megveszem.
– Uram, ha ajánlhatnék az egyik oldalra, a zsebek fölé, egy cukormentes matricát?
– Igen, kérném.
A férfi elégedetten lép ki az üzletből új kabátjában. Már csak egy apróság hiányzik, hogy munkába mehessen. Az édesség. Megveszi. Harminc nyalóka, ebből a fele cukormentes. Fontos az egészséges életmód. Vigyázni kell az ifjúságra.
Most már határozott léptekkel indul a gimnázium felé. Mindjárt kicsöngetnek.
Megáll a kapu előtt, és széttárja a kabátja szárnyait. A nyalókák szépen elrendezve kandikálnak ki a zsebekből, ahogy egy pedáns szatírhoz illik.
A diáklányok futó pillantást vetnek rá, majd közönyösen továbbmennek. Nagy sokára az egyik végigméri, és lekicsinylőn beszól:
– Nem a ruha teszi az embert.
(NemTom)
|