Bármily meglepő a pirítós kenyér és a pohárköszöntő szoros kapcsolatban állnak egymással. Az ókori rómaiak felismerték, hogy ha a rossz, savanyú, ecetes borba egy darabka égett kenyeret dobnak, az ital íze sokkal jobb lesz. Ennek hátterében az áll, hogy az égetés hatására képződő szén megköti a savas anyagokat, kivonja a borból a savanyúságért felelős molekulákat.
A pohárköszöntők szokása szintén ókori találmány, a görögök, majd nyomukban a rómaiak is éltek vele. Az ok prózai: a házigazda így biztosította vendégeit arról, hogy a felszolgált bor nem mérgezett. Elsőként magának töltött a közös kancsóból, és néhány kedves szót követően kiitta poharát.
Az itallal a kézben elmondott méltató beszéd és a borban (egyes források szerint sörben is) úszó megégetett kenyérdarab így összekapcsolódott, és az égetésre, pirításra utaló latin eredetű „toast” szó lett mindkettő megnevezése.