2020.05.01. 19:32, magam2
életmód - perc…
Fekete listás a fekete leves?
Az emberek nagy része egy csésze, frissítő kávéval indítja a napot. Azonban sokan nem tudják, pontosan mit is tartalmaz az a kicsi csésze.
Manapság egyre többet kutatják a kávé hatásait. Azt mindenki tudja, hogy a benne lévő koffein felpörgeti az ember szervezetét, hatással van a központi idegrendszerre, a szívre és a légzésre. Valójában azonban nem ébren tart, hanem csak stimulálja az éberséget, olyan állapotba hozza az ember szervezetét, hogy az ne érezzen fáradtságot. Emellett híres a vérnyomás- és koleszterinszint növelő, vizelethajtó, valamint csontritkulást előidéző hatása is.
Kávéfigyelő floridaiak
Azonban egyre több kutatás cáfolja meg negatív hatásait. A floridai egyetem például arra jutott, hogy nem kell aggódnia egy átlagos kávéfogyasztónak: az elfogyasztott koffein csak kis mértékben emeli meg a vérnyomást, így az nem jelent egészségügyi problémát.
Ugyanakkor azt is felfedezték, hogy számos pozitív hatása van a fekete levesnek: csökkenti a menstruációs és migrénes fájdalmakat, a vesekő és az Alzheimer-kór kockázatát, ez utóbbit az agyi vérkeringés serkentése miatt. Az már csak hab a kávén, hogy gyógyír a másnaposság nyavalyáira.
Kávé a rák ellen?
Dr. Connery és csapata a koffein rákellenes hatását vizsgálta. Egereken végzett kísérleteik azt bizonyították, hogy a koffein a rákos sejtek nagy részét elpusztítja, míg az egészségeseknek nem árt. UV-sugárzásnak tettek ki átlagos és koffeinterápiában részesült egereket; az utóbbi példányokban 72 százalékkel kevesebb tumor képződött. A floridai egyetemen ezt is nagyító alá vették, s megállapították, hogy elsősorban a vastag-, a végbél- és a bőrrák veszélyeit csökkenti a koffein.
A koffein és a kiszáradás
Ugyanakkor az is megcáfolni látszik, hogy a kávé kiszáradást okozhat: csak a sejtek közötti terekben lévő folyadékra van hatással, a sejteken belülire nincs. Nagy dózisban azonban vízhajtó hatású, ám ehhez legalább 250 mg koffein szükséges, ennyit pedig egyetlen kávéadag nem tartalmaz. Úgy tűnik, a mérsékelt mennyiségű napi kávéfogyasztás nem növeli a kiszáradás veszélyét.
Áldásos antioxidáns
A kávé legegészségesebb összetevője az antioxidáns, amely számos pozitív hatással bír. Csökkenti a gyulladásos és májbetegségek kockázatát, ugyanakkor az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzéséhez is köze van.
Bizonyos szinten a kettes típusú cukorbetegséget is gyógyítja, azonban hogy ez tényleg teljes mértékben az antioxidánsnak tulajdonítható-e, egyelőre vitatott.
Megfelelő minőség és mennyiség
Bár a kávékkal kapcsolatos hitek egyre inkább megdőlni látszanak, jobb, ha odafigyelsz, miből, hogyan és mennyit iszol. A különböző elkészítésű kávéformák közül érdemesebb a szűrt vagy az instant kávét fogyasztani, mivel ezek kevésbé terhelik meg a szervezetet. Arra is ügyelj, hogy ne túl forrón és éhgyomorra kerüljön a szervezetedbe, mert a benne lévő csersavak kártékony hatásúak. Ugyanakkor ne is vedeld literszámra a fekete lét; bár kis dózisban gyógyító hatású lehet, nagyban biztosan árt!(világháló)