formátum féle2009.10.28. 18:36, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
Ha a felvágottat magunk szeleteljük, a vágás helyét ajánlatos vékonyan bekenni zsírral és becsomagolni alufóliába, hogy ne érje levegő, és ne sötétedjen meg.
Ha húst sütünk, az alufólia belső felét kenjük be vékonyan olajjal vagy zsírral. A csomag tartalma így nem sül rá. A húst mindig lazán csomagoljuk be, mert különben a sütéskor keletkező gőz szétfeszíti a csomagot. A csomagolás légmentesen zárt legyen, nehogy a benne képződő gőz és ízanyag a sütés során elillanjon.
A becsomagolt húst csak forró sütőbe tegyük. Ha a csomagot közvetlenül a sütőrácsra helyezzük, rakjunk alá tepsit is, hogy a lé arra folyjon. Amennyiben a húst ropogósra kívánjuk sütni, a lezárt fóliát a sütés befejezése előtt óvatosan nyissuk szét, és így süssük tovább még néhány percig.
Kacsasüténél ha sütés közben a combvégek és a szárnyak szenesedni kezdenek, tekerjük be alufóliával.
A folyami halak sütésénél vigyáznunk kell, mert vékony a bőrük és emiatt könnyen szétomlanak. Ezért inkább bevajazott fóliába csomagolva grillezzük.
Félbevágott hagyma vágott felületét kenjük be vajjal és az egészet alufóliába csomagolva tároljuk hűtőben. Így legalább egy hétig eláll és nincs kellemetlen szaga.
Hogy visszanyerje eredeti fényét, tegyen alufóliát egy tálba, szórjon bele sok sót, öntse fel forró vízzel és tegye bele ezüst ékszereit.
Gyakran előfordul, hogy egy hagymaborítás, egy baromfi lába vagy akár egy kenyér héja gyorsabban sül a kelleténél, így mire az étel elkészülne, a külseje vagy egy része megégne. Ilyenkor segít az alufólia, amivel a kérdéses részt átmenetileg lazán beburkoljuk, így védjük a sugárzó hőtől. (Például egy csirke kiálló, vékony részeit - combvégét, szárnyvégét - érdemes már a sütés elején beburkolni, s a borítást levéve csak az utolsó néhány percben pirosra sütni.)
Ha felvágottat veszünk, otthon csomagoljuk át alufóliába, és azonnal tegyük a hűtőszekrénybe. Mivel nagyon romlékony, a hűtőszekrényben is csak legfeljebb két napig tárolhatjuk!
Egybesült baromfi szárny- és combvégződéseit sütés előtt alufóliával csomagoljuk be. Sütéskor nem égnek meg. A sütést mindig előmelegített sütőben végezzük.
|