formátum féle2009.11.22. 20:15, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
Már a régi görögök is a gyümölcsök királyának tartották az almát, és úgy hitték, hogy szinte minden betegséget meggyógyít. Főleg hasmenés és bélgyulladás ellen ajánlották, de kúrálja a az érelmeszesedést, a szívbajokat, az izületi gyulladásokat és a menstruációs zavarokat is.
Kellemesen édeskés íze lesz a savanyú káposztának, ha kevés almalevet is öntünk hozzá.
A mézeskalácstésztából készült figurák, karácsonyfadíszek dobozába tegyünk almadarabokat, így a sütemény sokáig friss, puha marad.
A zab (zabpehely), valamint a hagyma csökkenti a vér cukorszintjét, az alma stabilizálja, a fokhagyma segíti az inzulinelválasztást, a fahéj pedig (akárcsak a ginzeng) fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát.
Különösen finom lesz az almapüré, ha szűrőn átpréseljük, majd habverő segítségével átdolgozzuk.
Az alma biobomba. Napi egy alma pótolhatja a vitaminkészítményeket. Ismerjük meg a különböző fajtákat és váltogassuk étrendünkben.
Az almát elsősorban egészben vagy cikkezve nyersen fogyasztják, de népszerű a süteményekben (almás pite, almatorta), sült almaként, gyümölcslevesek összetevőjeként, fagylalt ízesítőként, frissen készített ivóléként. Finom pálinkát főznek belőle.
Almabefőtt készítésére a fehérhúsú és kemény állományú almafajta alkalmas. Az almát hámozva, a magház eltávolítása után, felezve vagy negyedelve használják fel a befőtt készítésére.
Nem barnulnak meg az almaszeletek, ha vaníliás cukorral megszórjuk őket. A cukros alma önmagában is finom csemege.
Az alma a szénában marad legtovább friss
|