formátum féle2009.08.25. 06:16, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	jó reggelt... 
  
REGGELIVARÁZS
  Szeretem a reggeli bágyadt napsütést, e színes világot.  Ébredő reggel neszeit.  Csend csendes harmatját. Harmatos levélről lecsöppenő  harmat cseppjében  látszó-játszó  szivárványszín mindenséget. Madártrillázással, kakaskukorékolással, kotkodálással  telítve telített hajnali pirkadat álmos alakját. Éteren átszűrődő, messziről hallatszó vonat sietős, robogós zakatolását.  Harang sejtelmes giling-galangjával fűszerezett  galambturbékolást. Szél borzolta bokrok leheletét,  hársvirág mézédes illatát.  Messziről jövő kutyaugatást, s fejem felett  szélcsengő lágy mantráját. Égen lassan kúszó-úszó, más-más formákat öltő szürkésfehér fellegeket.  Pillanatok varázsát,  réveteg révületet.  Reggel még magam, magamban vagyok érzését,  magam erős, meszes,  külső ingerektől védett burkát, csigaházát. Szeretem a hat-világ ember világának szépséges létét,  éltét,  életét.  Reggeli  kávém illatos aromáját.
  Napok körforgásából kiszakadva énem ilyenkor éledve él itt, erőt merítve, 
 további hitet adva a létnek. 
(SzI)
  
  
  
  
  
  
   
	         
		 
	        
	       
 
formátum féle2009.08.24. 21:18, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	jó éjt... 
  
Éjfél 
  Megjött az éj, s merengve áll 
  a hegynek támaszkodva már, 
  s a nagy idő aranyló mérlege 
  nem leng. Egyenlő súllyal van tele. 
 
  S hetykén duruzsolnak, - a hold kiragyog -, 
  anyjuknak, az éjnek, a friss patakok 
  a napról, 
  az elpihenő mai napról. 
 
  Egy ős gyerekdalt döngicsél 
  a víz, de únja már az éj, 
  a csengő égi kék, az vonzza őt, 
  azt kedveli, az illanó időt. 
 
  S álmos patakok medreiken 
  tovább duruzsolnak azért szelíden 
  a napról, 
  az elpihenő mai napról.  (ISZ)
 
 
 
    
 
formátum féle2009.08.24. 19:43, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	
 
formátum féle2009.08.24. 19:39, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	
 
formátum féle2009.08.24. 19:08, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	itt a rendőrség...!|
  
  
   
 
formátum féle2009.08.24. 19:06, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	tudni illik,hogy mi illik... 
Mit, mivel
  A kenyeret az asztalnál sohasem harapjuk, mindig törjük. A kenyérszelet helye mindig a bal kezünknél van.
  Ha a vaj nincs adagokra vágva, ne nyúljunk hozzá a saját késünkkel, hanem a vajtartóhoz tett késsel vágunk belőle, és azt a tányérunkra tesszük. Most már a saját késünkkel kenhetjük.
  A lekvárt az edényből - éppúgy mint a vajat - nem a saját késünkkel szedjük ki. A felvágottat az oda helyezett késsel szedjük ki. Ha a kenyér meg van kenve, nyugodtan harapjuk.
  Ha vendégségben vagyunk és az ételben hajszálat, vagy más találunk, nem illik hangosan meg-jegyzéseket tenni, hanem az evőeszköz segítségével a tányér szélére kell tenni.
  Megtörténik, hogy a levest nem tányérban, hanem csészében tálalják. Ebben az esetben a bal kezünkkel a csésze fülét fogjuk, jobb kezünkkel pedig kanalazzuk a levest. A csésze alján maradó néhány cseppet ki is ihatjuk.
  Ha a levesben hús, vagy kolbász van, először kivesszük a ránk eső részt, és aztán a levest rászedjük. A darabokat a levessel együtt fogyasztjuk, és nem tartalékoljuk a végére. A húsféléket késsel és villával esszük, kivéve a fasírtot. A fasírt evőeszköze a villa. A húst nem egyszerre vágjuk fel, hanem falatonként. Ha csontos a hús, a villánkkal megtámasztjuk, és a késsel levágjuk a húsdarabokat. Az aprószárnyasok csontját kézzel is megfog-hatjuk.
  A rizst csak villával esszük, a tejberizst, és a tejbegrízt pedig kanállal. A gombócot is csak villával esszük. A kompótot kompótos tányéron tálalják, és innen kiskanállal fogyasztjuk, a magvakat nem köpködjük ki, hanem a kiskanál segítségével tesszük félre.
  A cukortartóban lévő cukorért ne nyúljunk kézzel, de a kanalunkkal sem, hanem a benne lévő kanállal. A teáscsészét két kezünkkel is foghatjuk, pontosan a hüvelyk és a mutatóujjunkkal. A tortát és krémest és más hasonló süteményeket tortavillával, vagy kiskanállal is ehetjük.
  Étkezés után szokás a fogközök és az íny tisztítása fogvájóval. Ekkor ügyelni kell arra, hogy ne az asztalnál végezzük, és másik kezünkkel takarjuk.  
	         
		 
	        
	       
 
formátum féle2009.08.24. 19:03, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	egy ismerősünk házát is elmosta a víz, nagyon kedves család, egy egész életen át gyűjtöttek és most minden semmivé vált. Amilyük megmaradt, néhány szék és asztal, egy kevés élelemmel, nagyon kevés az életbenmaradáshoz, nagyon elkeserítő a helyzetük... Szívesen fogadnánk bármiféle adományt, amivel esélyt adhatnánk a túlélésre ezen a szörnyű helyen...
  
 
  
 
formátum féle2009.08.24. 19:01, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	ötlet - sarok... 
GALLÉR  
     (tisztítása) 
  
*        A fehérnemû gallérját mosás elõtt külön tisztítsuk, mivel a duplán varrott helyeken a mosóoldat nem hatol át kellõen az anyagon, és így a tisztítás nem tökéletes. Legjobb a ruhadarabot beáztatni, majd a gallért bedörzsölni folyékony mosószerrel, ill. szappannal. Néhány percig hagyjuk állni, utána körömkefével enyhén keféljük tisztára. Ezután mossuk ki. 
  
*        A világos és fehér szövetgallérokat benzinnel tisztítsuk. Ha ez nem segít, keverjünk össze négy evõkanál szalmiákszeszt négy evõkanál vízzel, és oldjunk fel benne egy evõkanál asztali sót. Jól keverjük el. A folyadékkal a gallér teljes felületét alaposan dörzsöljük át, majd langyos vízben mossuk ki. 
  
*        A fekete és sötét szövet-, ill. selyemgallérokat csak alkohollal vagy szalmiákszesszel szabad tisztítani. Vasalni is csak két selyempapírréteg között lehet, mert így nem fényesedik ki. 
  
*        A prémgallérokat úgy tisztítsuk, hogy benzinbe itatott ronggyal óvatosan áttöröljük a gallér teljes felületét. A mûveletet célszerû többször megismételni. Ezt követõen puha kefével szál mentén, majd szál ellenében keféljük ki. 
   
	         
		 
	        
	       
 
formátum féle2009.08.24. 18:43, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	utána... 
(azt nem mondom ,hogy szebb lett,csak azt, hogy jobb) 
  
  
 
  
 
formátum féle2009.08.24. 18:40, magam2 
	minden ami érdekes lehet 
	előtte... 
  
 
  
 
 |