formátum féle2009.08.25. 06:16, magam2
minden ami érdekes lehet
jó reggelt...
REGGELIVARÁZS
Szeretem a reggeli bágyadt napsütést, e színes világot. Ébredő reggel neszeit. Csend csendes harmatját. Harmatos levélről lecsöppenő harmat cseppjében látszó-játszó szivárványszín mindenséget. Madártrillázással, kakaskukorékolással, kotkodálással telítve telített hajnali pirkadat álmos alakját. Éteren átszűrődő, messziről hallatszó vonat sietős, robogós zakatolását. Harang sejtelmes giling-galangjával fűszerezett galambturbékolást. Szél borzolta bokrok leheletét, hársvirág mézédes illatát. Messziről jövő kutyaugatást, s fejem felett szélcsengő lágy mantráját. Égen lassan kúszó-úszó, más-más formákat öltő szürkésfehér fellegeket. Pillanatok varázsát, réveteg révületet. Reggel még magam, magamban vagyok érzését, magam erős, meszes, külső ingerektől védett burkát, csigaházát. Szeretem a hat-világ ember világának szépséges létét, éltét, életét. Reggeli kávém illatos aromáját.
Napok körforgásából kiszakadva énem ilyenkor éledve él itt, erőt merítve,
további hitet adva a létnek.
(SzI)

formátum féle2009.08.24. 21:18, magam2
minden ami érdekes lehet
jó éjt...
Éjfél
Megjött az éj, s merengve áll
a hegynek támaszkodva már,
s a nagy idő aranyló mérlege
nem leng. Egyenlő súllyal van tele.
S hetykén duruzsolnak, - a hold kiragyog -,
anyjuknak, az éjnek, a friss patakok
a napról,
az elpihenő mai napról.
Egy ős gyerekdalt döngicsél
a víz, de únja már az éj,
a csengő égi kék, az vonzza őt,
azt kedveli, az illanó időt.
S álmos patakok medreiken
tovább duruzsolnak azért szelíden
a napról,
az elpihenő mai napról. (ISZ)

formátum féle2009.08.24. 19:43, magam2
minden ami érdekes lehet
formátum féle2009.08.24. 19:39, magam2
minden ami érdekes lehet
formátum féle2009.08.24. 19:08, magam2
minden ami érdekes lehet
itt a rendőrség...!|

formátum féle2009.08.24. 19:06, magam2
minden ami érdekes lehet
tudni illik,hogy mi illik...
Mit, mivel
A kenyeret az asztalnál sohasem harapjuk, mindig törjük. A kenyérszelet helye mindig a bal kezünknél van.
Ha a vaj nincs adagokra vágva, ne nyúljunk hozzá a saját késünkkel, hanem a vajtartóhoz tett késsel vágunk belőle, és azt a tányérunkra tesszük. Most már a saját késünkkel kenhetjük.
A lekvárt az edényből - éppúgy mint a vajat - nem a saját késünkkel szedjük ki. A felvágottat az oda helyezett késsel szedjük ki. Ha a kenyér meg van kenve, nyugodtan harapjuk.
Ha vendégségben vagyunk és az ételben hajszálat, vagy más találunk, nem illik hangosan meg-jegyzéseket tenni, hanem az evőeszköz segítségével a tányér szélére kell tenni.
Megtörténik, hogy a levest nem tányérban, hanem csészében tálalják. Ebben az esetben a bal kezünkkel a csésze fülét fogjuk, jobb kezünkkel pedig kanalazzuk a levest. A csésze alján maradó néhány cseppet ki is ihatjuk.
Ha a levesben hús, vagy kolbász van, először kivesszük a ránk eső részt, és aztán a levest rászedjük. A darabokat a levessel együtt fogyasztjuk, és nem tartalékoljuk a végére. A húsféléket késsel és villával esszük, kivéve a fasírtot. A fasírt evőeszköze a villa. A húst nem egyszerre vágjuk fel, hanem falatonként. Ha csontos a hús, a villánkkal megtámasztjuk, és a késsel levágjuk a húsdarabokat. Az aprószárnyasok csontját kézzel is megfog-hatjuk.
A rizst csak villával esszük, a tejberizst, és a tejbegrízt pedig kanállal. A gombócot is csak villával esszük. A kompótot kompótos tányéron tálalják, és innen kiskanállal fogyasztjuk, a magvakat nem köpködjük ki, hanem a kiskanál segítségével tesszük félre.
A cukortartóban lévő cukorért ne nyúljunk kézzel, de a kanalunkkal sem, hanem a benne lévő kanállal. A teáscsészét két kezünkkel is foghatjuk, pontosan a hüvelyk és a mutatóujjunkkal. A tortát és krémest és más hasonló süteményeket tortavillával, vagy kiskanállal is ehetjük.
Étkezés után szokás a fogközök és az íny tisztítása fogvájóval. Ekkor ügyelni kell arra, hogy ne az asztalnál végezzük, és másik kezünkkel takarjuk.
formátum féle2009.08.24. 19:03, magam2
minden ami érdekes lehet
egy ismerősünk házát is elmosta a víz, nagyon kedves család, egy egész életen át gyűjtöttek és most minden semmivé vált. Amilyük megmaradt, néhány szék és asztal, egy kevés élelemmel, nagyon kevés az életbenmaradáshoz, nagyon elkeserítő a helyzetük... Szívesen fogadnánk bármiféle adományt, amivel esélyt adhatnánk a túlélésre ezen a szörnyű helyen...


formátum féle2009.08.24. 19:01, magam2
minden ami érdekes lehet
ötlet - sarok...
GALLÉR
(tisztítása)
* A fehérnemû gallérját mosás elõtt külön tisztítsuk, mivel a duplán varrott helyeken a mosóoldat nem hatol át kellõen az anyagon, és így a tisztítás nem tökéletes. Legjobb a ruhadarabot beáztatni, majd a gallért bedörzsölni folyékony mosószerrel, ill. szappannal. Néhány percig hagyjuk állni, utána körömkefével enyhén keféljük tisztára. Ezután mossuk ki.
* A világos és fehér szövetgallérokat benzinnel tisztítsuk. Ha ez nem segít, keverjünk össze négy evõkanál szalmiákszeszt négy evõkanál vízzel, és oldjunk fel benne egy evõkanál asztali sót. Jól keverjük el. A folyadékkal a gallér teljes felületét alaposan dörzsöljük át, majd langyos vízben mossuk ki.
* A fekete és sötét szövet-, ill. selyemgallérokat csak alkohollal vagy szalmiákszesszel szabad tisztítani. Vasalni is csak két selyempapírréteg között lehet, mert így nem fényesedik ki.
* A prémgallérokat úgy tisztítsuk, hogy benzinbe itatott ronggyal óvatosan áttöröljük a gallér teljes felületét. A mûveletet célszerû többször megismételni. Ezt követõen puha kefével szál mentén, majd szál ellenében keféljük ki.
formátum féle2009.08.24. 18:43, magam2
minden ami érdekes lehet
utána...
(azt nem mondom ,hogy szebb lett,csak azt, hogy jobb)



formátum féle2009.08.24. 18:40, magam2
minden ami érdekes lehet
előtte...


|